USA skärper sanktionerna mot Sudan

President George Bush meddelade idag att USA skärper sanktionerna mot Sudan för att stoppa folkmordet i Darfur-provinsen.  

– Alltför länge har människorna i Darfur lidit under en regering som är medskyldig till bombningar, mord och våldtäkt av oskyldiga civila. Min regering har kallat det vid dess rätta namn, folkmord, och världen har en skyldighet att sätta stopp för det, sa president George Bush när han under tisdagen skärpte USA:s sanktioner mot Sudan.

31 nya företag fördes upp på den lista på företag som förbjuds att handla med USA, bland annat ett bolag som transporterat vapen till Sudans regering och milisgrupper.

FN för långsam
President Bushs utspel idag kan delvis ses som en kritik mot att FN agerar alltför långsamt och att världsorganisationen inte använder beteckningen folkmord för att minst 200 000 människor dödats och 2,5 miljoner drivits på flykt.

President Bush sa idag att han på FN:s generalsekreterares Ban Ki Moons begäran har väntat i sex  veckor med att införa sanktionerna, och att han stöder kraftfullare internationella åtgärder som vapenembargo, och militärt flygförbud över Darfur.

Krav på OS-bojkott
Här i USA hörs också kraven allt starkare från bland annat kyrkliga grupper att USA ska bojkotta sommar-OS i Kina, om inte landet aktivare stöder de internationella ansträngningarna att stoppa övergreppen i Darfur. Kina är Sudans viktigaste handelspartner och har hittills motsatt sig sanktioner.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".