Gruvstrejk undanröjd

Drygt 2000 gruvarbetare vid LKAB röstade ikväll ja till ett nytt lokalt lönepåslag som ger dem mellan 800 till närmare 2 000 kronor mer i månaden.

Därmed är hotet om en ny strejk undanröjt. Så här säger några gruvarbetare i Malmberget efter medlemsmötet. 

– Personligen tycker jag inte om budet, besviken på företaget.

– Det var ju långt under vad man önskar att det skulle ha blivit.

– Ja, vad ska man säga. Det går ju inte att bråka ständigt och jämt. Det får väl duga.

– Jag tycker det är orättvist mot dagtiden.

Bergarbetartillägg från i år
De som jobbar längst fram i gruvan med att bryta och transportera berget, frontfolket får ett högsta extra påslag på omkring 1000 kronor i månaden. Detta så kallade bergarbetartillägg har facket tidigare krävt och nu gick LKAB med på att lägga ut tillägget redan från och med i år.  

Frontarbetarna får alltså mest, knappt 2 000 kronor mer i månaden. Mekaniker och elektriker får också extra tillägg utöver de knappt 800 kronor som går till alla enligt det centrala avtalet.

”Jätteskänt fått till ett avtal”
– Jag tycker det är jätteskönt naturligtvis att vi har fått till ett avtal, så vi kan få till en mer normaliserad relation med våra medarbetare och fackföreningar, och ett avtal som ligger inom ramen för det treåriga centrala avtalet, säger Mats Petterson som är personaldirektör på LKAB. 

– Jag tror att facken också är nöjda med det här. De har fått igenom ett krav på bergarbetartillägg som har varit en stor knäckfråga för deras del. Så det känns bra, säger han.

Men det blev dyrare för LKAB än ni hade tänkt?

– Ja, det blev dyrare än vad vi ursprungligen hade tänkt oss, säger han.

Det var vid lunchtid den 7 maj som 300 gruvarbetare lade ned arbetet vid LKAB:s gruva i Kiruna, i protest mot arbetsgivarens bud på 800 kronor mer i månaden. Gruvarbetarna krävde 4 000 mer i månaden.

Missnöjet spred sig till LKAB-gruvorna i Malmberget och Svappavaara. Men vid femtiden på eftermiddagen, den 10 maj drog jobbet igång igen sedan fack och arbetsgivaren bestämt sig för att återuppta samtalen. Förhandlingar som alltså ledde fram till den nya överenskommelsen.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".