Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler får rätt mot Försäkringskassan

Fler och fler får rätt mot Försäkringskassan efter att ha överklagat beslut om till exempel sjukpenning. Förra året ökade antalet ärenden som ändrades i länsrätten med 25 procent jämfört med år 2005.

I Västerbotten till exempel ändrade länsrätten förra året 43 procent av de försäkringskassebeslut som överklagades. 

Sture Eriksson, läkare och även nämndeman i länsrätten, tycker att det är anmärkningsvärt

– Man slås ju av att det inte är något ovanligt att vi ändrar i länsrätten, att rätten kommer fram till ett annat beslut än Försäkringskassan, och länsrätten har ju egentligen samma utgångspunkt för sin bedömning, säger han.

– De har samma lagstiftning och samma underlag, som Försäkringskassan har. Då kan man ju ställa sig frågan hur kommer det sig att skillnaden är så pass stor?

Hårdare bedömningar
Fler och fler överklagar Försäkringskassans beslut om till exempel sjukpenning och sjukersättning. Enligt Försäkringskassan är det en effekt av att man blivit hårdare i sina bedömningar. 

2005 ändrade länsrätterna på nästan 2 800 försäkringskassebeslut. 2006 hade siffran ökat till nästan 3 500, en ökning på 25 procent.

Oftast handlar det om ärenden om rätt till personlig assistent, sjukpenning och sjukersättning.

I Västerbottens län ändrade länsrätten förra året på 43 % av de försäkringskasseärenden som togs upp. 

Står utan inkomst
Åsa Höckenström i Umeå är en av dem som väntar på att hennes fall ska tas upp i länsrätten.

Hon har svår astma och både hennes läkare och arbetsförmedlingen tycker att Åsa är för sjuk för att ta vilket arbete som helst. Åsa vill ha sjukersättning men Försäkringskassan anser att Åsa inte är tillräckligt sjuk för att få det. Idag står hon utan inkomst. 

– Jag blir ju dålig av dofter, parfym, avgaser, bensin. Jag är inskriven på arbetsförmedlingen och de tycker också att jag inte platsar på ett vanligt jobb. Jag blir ju sjuk bara jag är där och sitter och väntar i väntrummet så får jag astmaanfall, säger hon. 

Lagstiftningen inte glasklar
Högste chefen för länsrätten i Västerbotten, rådmannen Leif Larsson, tycker att det är olyckligt att länsrätten och Försäkringskassan i så många fall gör olika bedömningar:

– Det är inte bra som det är idag. Det är otillfredsställande att förmodlingen lika fall bedöms olika, säger han.

Anders Boman är biträdande chef på Försäkringskassan i Västerbotten:

– I flera av de här fallen så är det så att det har tillkommit nya underlag som gör att Försäkringskassan har lämnat bifall till ändring i de här ärendena, säger han.
Men sedan är det ju också så att det handlar om att göra bedömningar av lagstiftningen som finns och den är ju inte helt glasklar.

Lär av kritiken
Men försäkringskassan tar till sig av kritiken, enligt Anders Boman.

– Självklart är det så att när det är många ärenden som ändras i länsrätten tar vi till oss det och tittar över det. Är det så att vi har en för strikt tillämpning, anpassar vi oss och ändrar synsätt när vi prövar våra ärenden.

Peter Öberg, Ekot
peter.oberg@sr.se

Lennart Odhström och Inga Korsbäck, SR Västerbotten

 lennar.odhstrom@sr.se
inga.korsbäck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".