1 av 2
Arkivbild från gisslandramat, där en pojke räddas ur skolan.
2 av 2
Kämpar för de anhöriga.

Svårt tro på rättvisa i Beslan

Anhöriga till offren för gisslandramat i Beslan har slutat att tro på rättvisan. På tisdagen friades tre poliser som stått åtalade för sin oförmåga att stoppa terroristerna. När beskedet kom rann sinnet över på många åhörare. Fönster krossades och möbler vältes omkull.

Idag, onsdag, börjar ännu en rättegång mot polisen. Men de anhöriga har inget större hopp.

– Av Ryssland förväntar vi oss ingen sanning. Men vi måste göra allt, dokumentera ord för ord om hur de hanterat våra rättigheter, säger Ella Kesajeva i Beslans Röst.

Kesajevas kommitté kämpar mot ett helt system, som de tycker har svikit.

De kräver svar på en rad frågor, frågor som varför inga förhandlingar fördes under gisslandramats tre dagar, men också varför inte riktiga obduktioner av de döda gjorts eller fullständig identitet av terroristerna publicerats.

I september 2004 dog 332 människor i skola ett i Beslan i Nordossetien. 32 terrorister dödades, men den ende påstått överlevande ställdes inför rätta och dömdes som terrorist. Men Beslans röst och Beslans mödrar tycker inte att det räcker att döma en terrorist. Andra bär mer skuld, tycker de.

– Presidenten ska garantera författningen, men den är pulveriserad. Enligt ryska lagar ska inte några förhandlingar förekomma med terrorister. En lag som dömde våra barn till döden, säger Ella Kesajeva.

– De skyldiga måste dömas för det. Men allt är så hårt styrt av säkerhetstjänsten FSB att vi inte får veta.

Kesajeva har ingen förhoppning om att poliserna som släppte in terroristgruppens två bilar i stan ska dömas när rättegången börjar idag.

Än mer sedan tre poliser inblandade i Beslandramat igår beviljades amnesti av en domare i Vladikavkaz.

Beslanbor och anhöriga till dödade blev rasande och slog sönder möbler och fönster efter domarens beslut.

– Vi i Beslans Röst har fått mycket moraliskt stryk, säger Ella med gråt i rösten.

Hon ger flera exempel på hur deras kamp för rättvisa smutskastats i lokala tidningar.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".