Franska socialistpartiet kraftsamlar

På tisdagskvällen höll socialstpartiet ett stort kampanjmöte inför parlamentsvalet om tio dagar. Samtliga i socialisttoppen var med var med, trots deras inre strider. Så också förloraren i presidentvalet, Ségolène Royal.

– Vi, socialistpartiet och vänstern ska skapa en opposition, som är löftesrik och leder mot seger framöver, sa Ségolène Royal och fick stående ovationer med Tack Ségolène i nästan fyra minuter.

Opposition
Det talas alltså inte ens om någon seger nu i parlamentsvalet, utan det tycks vara gott nog för socialisterna om de lyckas skapa en stark och aktiv opposition.

Det ser mörkt ut för socialistpartiet i Frankrike. Opinionsmätningarna pekar på en storseger för motståndarna, högerpartiet UMP.

President Sarkozy och hans nya regering tycks, enligt mätningarna, helt ha tagit greppet om de franska väljarna, och socialisterna riskerar i sämsta fall att bara få drygt hundra av de 577 platserna i parlamentet.

Så för en gång skulle ställde flera av elefanterna, gubbarna, upp samtidigt. Rivalerna Francois Hollande, Laurent Fabius och Dominique Strauss-Kahn försökte att hålla god min, trots angreppen den senaste tiden mot varandra.

Medvind
Striden om ny partiledare, nästa presidentkandidat och om partiets inriktning väntar runt hörnet efter parlamentsvalet. Men Ségolène Royal upplevde medvind.

Hon väntas kämpa för att bli den nya partiledaren efter sin partner Hollande.

Samtidigt på tisdagskvällen gjorde president Nicolas Sarkozy sitt enda kampanjframträdande och lockade med ränteavdrag och annat ekonomiskt godis, som han lovat tidigare.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".