NUTEK vill se sjukvård på export

Sverige kan erbjuda sjukvård med hög kvalitet och till ett bra pris och skulle därför kunna tjäna pengar på att exportera vård- och omsorgstjänster. Det skriver NUTEK, verket för näringslivsutveckling, i en ny rapport.

– Vi har en bra tradition av samarbete mellan forskning och företag, säger Jörgen Lindell på NUTEK.

– När man tittar på internationell statistik så visar det sig att vi står oss bra när det gäller folkhälsa och liknande. Så varumärket Sverige när det gäller vård har goda förutsättningar.

Möjligheter
Enligt NUTEK har Sverige goda möjligheter att öka sin export inom sjukvården.

Vård och omsorg exporteras när utländska medborgare kommer hit till Sverige och köper vård här, men också när svenska vårdföretag säljer sina tjänster utomlands. 

NUTEK vill se fler privata vårdföretag för att ta tillvara på de här exportmöjligheterna.

– Vi säger från NUTEK att vi behöver flera företag och fler stora företag inom vårdområdet. Det är också det rimliga att det är de här aktörerna som går ut och kan växa på den europeiska marknaden eller ännu längre bort. Att det inte är i landstingsregi med skattepengar bakom.

Ser inga risker
Jörgen Lindell ser inga risker med sjukvårdsexport. Men Lars-Åke Levin, som är docent i hälsoekonomi vid Linköpings universitet, ser både för- och nackdelar. Han säger att det finns flera områden där svensk sjukvård idag dras med långa köer.

– Att i de områdena planera in utländska patienter, det tror jag politiskt är ganska riskfyllt. Jag tror att man kan möta stort motstånd.

Däremot kan Lars-Åke Levin se fördelar med att exportera sådan vård där Sverige har brist på patienter. Där innebär fler patienter mer pengar, som kan användas till att utveckla verksamheten.

– I vissa sammanhang kan det ju också hända att man till exempel har för få operationer för att man ska kunna upprätta den expertis som behövs.

Tina Åkesson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".