Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bildt i KU om sina uppdrag

Uppdaterad 13:00
Utrikesminister Carl Bildt var idag i riksdagens konstitutionsutskott, KU, för att svara på frågor om sitt engagemang i tio intresseorganisationer. Ett engagemang som Ekot tidigare rapporterat om.

Carl Bildt står bland annat med på hemsidan hos en av organisationernas råd, eller council, som han säger att han lämnat i och med att han blev utrikesminister .

Carl Bildt svarade att han talat med organisationerna.

-   Jag är kvar på hemsidan av den enkla anledningen, förmodligen, att jag är ju invald i council, men jag är suspenderad från den. Så att det är rätt det som står, men också rätt som jag säger.

Har du själv fått någon bekräftelse på att du är suspenderad?

-  Ja.

Hur ser den ut?

-  Jag har talat med dem.

Med vem då?

- Ordförande.

Så du är helt säker på att du inte är med?

-  Jag är helt säker på att jag inte är med.

De andra som du inte har skickat brev till, varför har du inte gjort det?

- För en hel del på Ekots lista är spöken, som Ekot själv hittat på. Att skicka brev till spökvärlden blir lite besvärligt.

Du var ju tillfrågad om du hade dokumentation och det hade du ju inte?

- Jag förknippas mycket gärna med åtskilliga av de här organisationerna för de är utomordentligt hedervärda. Både IISS och Center for European reform förknippas jag gärna med. Men jag har tyvärr inte möjlighet att ingå i deras rådgivande styrelse så länge jag sitter som statsråd, säger Bildt.

- En vacker dag i framtiden kanske jag kommer att göra det igen, det vet jag inte. Förknippas med dem, det tror jag bara är hedervärt.
- Men sedan finns det andra som står på den här listan som är missuppfattningar, spöken eller någonting sånt och att jag inte skrivit brev till dem har väl kanske sina rutiga och randiga skäl, säger utrikesminister Carl Bildt.

Spöken eller inte, Ekot lyckades tidigare i år utan problem nå företrädare för organisationerna, som i många fall är högst respekterade tankesmedjor.

Tio av dessa svarade ja på frågan om Carl Bildt fortfarande hade kvar sitt uppdrag sedan han blivit utrikesminister.
Carl Bildt hävdar nu att han har frånsagt sig alla uppdrag utom för tre tidningsredaktioner. I vissa fall som IISS och Trilateral Commission är han fortfarande medlem men suspenderad sådan.

Fortfarande kvar på hemsidor
I dagens utfrågning i konstitutionsutskottet kunde Carl Bildt inte dokumentera med hjälp av brev eller e-post att han verkligen avsagt sig uppdragen.
Och om han verkligen har avgått så har informationen inte gått fram ordentligt till alla organisationer.

Ekot rapporterade om Bildts uppdrag den 20 april i år men trots att det gått en månad har Bildt inte lyckas få bort sitt namn från organisationernas hemsidor.
På nio av de tio organisationernas hemsidor finns Carl Bildts namn kvar så sent som denna förmiddag. 

Raljerade över Ekot
I dagens utfrågning i KU gjorde sig Carl Bildt ofta och gärna lustig på Ekots bekostnad och raljerade över att han inte kände till flera företag och organisationer som fanns med på Ekots lista. Bland annat nämnde han Internet capital group.

Den primära källan för Ekots rapportering av Bildts engagemang i Internet capital group är hans egen webbsida Bildt.net där han den 18 april 2001 listar de uppdrag som han för tillfället innehar.
Där står: ”Member of the Advisory Board of the Internet Capital Group”. 

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se
Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".