Fler LO-medlemmar röstade moderat

Uppdaterad 12:30
Mer än dubbelt så många LO-medlemmar röstade på moderaterna i höstens val jämfört med valet 2002. Det visar LO:s valanalys.

LO lyckades inte med att strida för socialdemokraterna på arbetsplatserna i valrörelsen.

– Det var på väldigt många arbetsplatser, som man inte pratade riktigt om skillnaden i politiken. Man kunde inte visa riktigt hur de förslag som borgarna presenterade före valet slog mot våra medlemmar, säger Ulla Lindqvist, som är LO:s andre vice ordförande.

Vad var problemet för LO:s representanter?

– Jag tror att vi inte satsat tillräckligt på att utbilda våra företrädare ute på arbetsplatserna, säger hon.

LO ger sig självt både beröm och kritik i sin egen valanalys. Problemet för LO var bland annat att organisationen inte lyckades få alls så många talesmän på de stora arbetsplatserna, som man hoppats.

Nära s-analysen
När det gäller de viktigaste orsakerna till valförlusten gör LO i stort sett samma analys som socialdemokraterna.

Partiet underskattade arbetslösheten som valfråga. Andra viktiga orsaker var enigheten på den borgerliga sidan, moderaternas mittenprofil och att tjänstemännen svek socialdemokratin.

LO:s recept för att det ska gå bättre i valet 2010 är en lång lista på utökat samarbete med socialdemokraterna.

Där finns allt från kampanjer för att värva fler medlemmar till mer kontakter med arbetsplatserna.

Fler Sverigedemokrater
Sverigedemokraterna gick fram bland LO-medlemmarna. Om bara de hade röstat hade partiet till och med kommit in i riksdagen, enligt SVT:s vallokalsundersökning.

Ulla Lindqvist tycker att det är allvarligt, men vill inte tro att särskilt många av hennes medlemmar är främlingsfientliga.

– Jag tror att många känner sig i en situation som är otrygg, att man gör som Sverigedemokraterna säger, sätter grupp mot grupp. Det är helt enkelt fråga om ett missnöje, säger Ulla Lindqvist.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".