Klimatfrågan splittrar G8-länderna

I Postdam utanför Berlin träffas på idag, onsdag, utrikesministrarna från de så kallade G8-länderna för att förbereda och bana vägen för uppgörelser på det stora G8-mötet i Heiligemdamm nästa vecka. En av de stora frågorna handlar om hur växthuseffekterna kan begränsas på sikt, men länderna står långt ifrån varandra.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel är under stark press. Klimatfrågan är den stora symbolfrågan för det tyska ordförandeskapet i G8, men det ser mörkt ut.

Tyskarna ser inte ut att lyckas med att få med de stora industriländerna på en uppgörelse om att temperaturen i atmosfären inte får stiga mer än två grader fram till år 2050.

USA nekar
Men problemen är många och framfört allt: USA vägrar. Enligt Suddeutsche Zeitung föreslår nu de amerikanska förhandlarna att Koyotosystemet skrotas och ett nytt samarbete byggs upp som bara omfattar länderna med de största utsläppen. Ett sådant system skulle troligtvis ligga utanför FN:s ramar.

Förbundskansler Angela Merkel slits nu mellan att vårda sitt förhållande till USA eller driva klimatfrågan hårt och konsekvent.

Låga förväntningar
Från både opposition och hennes egen regering, hörs nu röster som hellre ser ett misslyckande i Heiligendamm, än en urvattnad kompromiss.

På utrikesministrarnas möte i Potsdam på ondagen förväntas inte heller något genombrott.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".