1 av 2
2 av 2

Trafiken ökar trots debatten om klimatet

Nya siffror från Vägverket visar att trafiken aldrig varit så tät. Ökningen i år är den högsta sedan 80-talet.

Ragnhild Axelsson arbetar i en blomsterbutik vid en av Jönköpings mest trafikerade gator.
- Jo jag har ju märkt att trafiken har ökat. Det är en ström av bilar här jämt så man kan inte ha dörren öppen. Så trafikerat är det.

Och det har blivit mera?

-  Ja det är en ständig ökning. Visserligen vill vi ha kunder som kommer in i affären och ska handla, men det är jobbigt med så mycket trafik.


Trafiken ökar märkbart på de flesta svenska vägarna. Efter en blygsam uppgång de senaste åren, så har utvecklingen satt fart på allvar i år.
Hittills ligger den totala trafikökningen på nästan fem procent jämfört med i fjol. Mest ökar lastbilstrafiken där ökningen  i april var hela elva procent.

Man får gå tillbaka ända till 80-talet för att hitta högre siffror. Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö menar att orsaken är den goda konjunkturen med mer pengar i plånboken hos folk.
- Det är klart när det går bra för svenskt samhälle och näringslivet så generar det en massa transportbehov och jag tror att det är grundförklaringen till att vi har ökningen.

Hur stor roll tror du att det spelar att folk har mer pengar i plånboken? 

- Jag tror att det spelar en stor roll då. Då använder man erfarenhetsmässigt en hel del av det till resor.
- Man köper mer och därför behövs mer godstransporter och man åker längre sträckor. Folk bosätter sig på ett sätt där de får rätt så långa pendlingsresor till jobbet. Allt det här sammantaget leder till ett ökat transportbehov. 

Även om fler bilar är ett tecken på bra konjunktur så ger det både mer vägslitage och större olycksrisker, men framför allt betyder det ökad belastning på miljön. Och trafikökningen sker samtidigt som klimathotet varit mer i fokus än någonsin tidigare.

-  För mig och för oss är det här en signal till  att vi ytterligare måste skärpa åtgärderna för att få ett så hållbart transportsystem som möjligt.

Men är det inte lite märkligt att folk åker bil mer än någonsin tidigare samtidigt som det kommer larmrapport efter larmrapport om klimathotet?

- Ja det kan man ju fundera på och samtidigt är det väl ett uttryck för att de grundläggande behoven av att transportera sig själv och gods är så pass tungt vägande att det åtminstone kortsiktigt överväger och att utmaningen då blir att få till transporter som är i samklang med de miljökrav man ställer upp, säger Ingemar Skogö.

Ragnhild Axelsson som tittar ut på trafiken utanför sin blomsterbutik i Jönköping, hon har svårt att förstå varför folk åker mer bil trots alla larmrapporter.

-  Man fattar inte vad det kan bero på, vi får hoppas att de når en lösning makthavarna.
- Vi kan inte hålla på så här med alla gifter som kommer ut från bilarna, säger Ragnhild Axelsson. 

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".