Vill inte att Turkiet blir medlem i EU.

Sarkozy avvaktande i Turkietfrågan

EU:s medlemsförhandlingar med Turkiet fortsätter, trots starkt motstånd från Franrkikes nyvalde president Nicolas Sarkozy. Han är öppen motståndare till turkiskt medlemsskap, men ännu tänker han inte ställa frågan på sin spets.

De EU-länder som vill att Turkiet ska bli medlem av EU kan tills vidare andas ut. Frankrikes president Nicholas Sarkozy har just meddelat att han inte tänker driva sitt motstånd mot Turkiet vid nästa toppmöte i juni utan vänta med det till ett senare tillfälle.

Först måste den konstitutionella krisen i EU lösas. Det beslutet har Sarkozy fattat efter ett möte med Italiens premiärminister Romano Prodi i början av denna vecka.

Vill nå en kompromiss
EU:s ledning ägnar nu all energi åt att försöka nå en kompromiss om hur EU:s författning ska kunna träda i kraft efter flera års fördröjning. En konflikt om Turkiets medlemsförhandlingar mitt i det arbetet skulle vara högst ovälkommen.

Sarkozys beslut innebär att EU:s toppmöte i juni kan ge klartecken till att ytterligare tre så kallade förhandlingskapitel kan öppnas i de turkiska medlemsförhandlingarna.

Ovissa förhandlingar
Men Frankrikes motstånd och de inrikespolitiska motsättningarna i Turkiet gör att det ändå är högst ovisst hur det kommer att gå med de turkiska medlemsförhandlingarna. Om EU:s konstitutionella kris kan lösas tänker Frankrikes president se till att unionens fortsatta utvidgning blir nästa stora fråga.

Sarkozy vill inte ge Turkiet mer än ett så kallat privilegierat samarbetsavtal med EU. Men han erbjuder också regionalt samarbete med den union av medelhavsländer som han vill skapa.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".