Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inflationen bedöms stiga - dämpad tillväxt

Publicerat onsdag 30 maj 2007 kl 12.39

Inflationen bedöms överstiga Riksbankens mål på två procent de närmaste åren, enligt en enkät bland ekonomer sammanställd av Prospera. På ett års sikt bedöms inflationen hamna på 2,3 procent, för att sedan stiga något till 2,4 procent om två år.

På ett års sikt bedöms inflationen hamna på 2,3 procent, för att sedan stiga något till 2,4 procent om två år.

Marknadsbedömarna spår samtidigt att Riksbankens styrränta ligger på 3,5 procent om tre månader, och om två år ligger reporäntan på 4 procent, enligt Prosperas enkät.

Tillväxten dämpades
Sveriges bruttonationalprodukt växte med 3 procent under första kvartalet jämfört med samma period året innan. Under fjärde kvartalet förra året var tillväxttakten 4,7 procent räknat på årsbasis.

En dämpning av den svenska tillväxten, alltså. Tillväxttakten under första kvartalet i år är den lägsta sedan slutet av 2005. Exporten ökade med 5,4 procent och importen med 10,6 procent.

Huvudstaden växer
Sysselsättningen mätt i antalet arbetade timmar ökade med 3 procent och antalet sysselsatta steg med 2,7 procent.

Däremot växer Stockholm så det knakar, enligt en ny rapport. Under 2006 växte lönesumman i en takt som var den högsta sedan 2001 räknat på årsbasis.

Under första kvartalet i år ökade nyföretagande och sysselsättning mer i Stockholmsområdet än i övriga landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".