Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Det handlar om att rättsstaten ska fungera"

Länsrätterna ska ta upp flera hundra fall där kommuner inte har genomfört sina egna beslut inom socialtjänsten, och de riskerar straffavgifter. I Örebro och Norrbottens län finns flest anmälda fall.

Rasmus Persson är kommunalråd i Örebro, som inte har lyckats få fram alla utlovade platser i äldreboende.

– Det tar ungefär två år att bygga platser och kommunen har inte råd att ha tomma platser. Då blir det en viss förskjutning. 

Så kommuner har sagt ja till platser som inte finns? 

– Precis, säger han. 

Nästan hälften av kommunerna i Örebro län har anmälts till länsrätten, för 102 ärenden där kommunerna inte uppfyllt sina egna beslut. Många fall gäller personer som fått äldreboende beviljat, men aldrig någon plats.

Socialtjänstlagen skärptes i fjol, och nu hotas kommunerna av böter på mellan 10 000 kronor och 1 miljon. Det är länsstyrelsen som följer upp och anmäler de kommuner som bryter mot lagen. 

Absurd situation
Rasmus Persson tycker att länsstyrelsen går för hårt fram, som anmält alla ärenden där kommunen tar längre tid på sig än tre månader. Bötespengarna kan användas bättre tycker han. 

Man hamnar i en absurd situation runtom i kommunen eftersom de pengar vi annars skulle kunna satsa på äldreomsorgen, i Örebros fall 20 miljoner kronor, måste vi nu lägga ner i svarta hål och det blir ju inte rimligt. 

Örebro och Norrbotten är de län som hittills har fler än 100 fall på väg upp i länsrätten. Vid länsstyrelsen i Norrbotten bevakar Berit Sunnerö hur kommunerna sköter sig. 

Verkställs aldrig
– Det handlar ju mycket om att de enskilda blir rättslösa. De får ett beslut om en insats men den verkställs aldrig, säger hon. 

Så det har behövts en piska eller ett hot? 

– Men sedan handlar det även om att rättsstaten ska fungera. Vi kan inte ha myndigheter som fattar beslut om insatser, som sedan inte görs eller så görs något helt annat. Någon ordning måste det ju vara, annars fungerar ju inte rättssystemet. 

Totalt har ca 300 ärenden anmälts till länsrätterna, som nu ska pröva hur länge det är rimligt att den som fått beslut om bistånd ska behöva vänta på det.

Men än så länge finns bara en enda länsrättsdom från Småland, där Lessebo kommun dömdes för att ha dröjt nära två år med familjehemsplats till ett barn, trots att det fanns beslut om det.   

Annika Digréus, Ekot, och Lasse Johansson, P1morgon
annika.digreus@sr.se
lasse.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".