Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Svensk insatsstyrka för liten”

En operation som den ryska myndigheternas fritagning av gisslan i Moskva, skulle i princip vara omöjlig för svensk polis. De 53 specialtränade poliser som finns i Sverige räcker inte i detta sammanhang inte långt. Det menar den tillförordnade chefen för polisens nationella insatsstyrka, Per Engström.
– I dagsläget med den dimensionering vi har så är det nog en övermäktig uppgift. Vad skulle behövas för att ni skulle klara det? – Dels skulle vi nog behöva mobilisera hela polisväsendet, och kanske ha en större, egen numerär än vad vi har i dagsläget, konstaterar Per Engström. Nej, de 53 specialtränade poliserna i den nationella insatsstyrkan är specialtränade för extrema situationer skulle de inte räcka långt vid en terroristaktion som den i Moskva. Skulle ha agerat annorlunda Per Engström tycker att det är svårt att uttala sig om situationen i Moskva när så mycket ännu är oklart, men klart är att svenska polisen skulle varit tvungna att agera på ett annat sätt: – Ja, i första läget är det förhandling som gäller. Efter attentaten den 11 september förra året tillsatte den svenska regeringen en utredning för att analysera myndigheternas förmåga att förhindra och bekämpa terroristattentat eller andra extraordinära händelser i Sverige. Utredning klar till våren Utredningen, som ska vara klar i vår, leds av justitierådet Johan Munck. Han säger att myndigheterna tar terrorhotet på största allvar, men att det finns mycket att förbättra: – Det finns en del brister i form av regler och ansvarsfördelning mellan myndigheterna. En sådan oklarthet gäller avgränsningen mellan polisens och försvarsmaktens uppgifter. En annan fråga är organisationen och principerna för underrättelseverksamhet, där finns det utrymme för förbättringar enligt vår mening.
Nina Odermalm Schei

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".