Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bildt utfrågad i KU om Ekots uppgifter

Utrikesminister Carl Bildt frågades idag, onsdag, ut av riksdagens konstitutionsutskott, KU. Frågan gällde om han lämnat alla sina uppdrag som han haft för olika organisationer innan han blev utrikesminister.

Ekot har tidigare i vår rapporterat att företrädare för tio organisationer hävdat att Bildt haft kvar sitt uppdrag även efter att han blev utrikesminister. Bildt förnekade att så är fallet men kunde inte visa någon dokumentation som visade att han frånsagt sig uppdragen.

Morgan Johansson är socialdemokratisk ledamot i konstitutionsutskottet. 
- När man går till själva grunden är det nog så att Carl Bildt inte har haft riktig koll på alla de uppdrag han haft.

- I normala förhållande, när jag sitter i en styrelse, då skickar jag ett brev till den styrelsen och säger att nu kan jag inte längre sitta i styrelsen, nu vill jag avgå.
- Så har det tydligen inte gått till i något av de här tillfällena.

Utrikesminister Carl Bildt hävdar nu att han har frånsagt sig alla uppdrag utom för tre tidningsredaktioner, i ytterligare ett par organisationer är han medlem men inte aktiv.

Ingen dokumentation
Men i dagens utfrågning i konstitutionsutskottet kunde Carl Bildt inte dokumentera med hjälp av brev eller e-post att han verkligen avsagt sig uppdragen. Så här förklarar han det själv för Ekots reporter.
-  En hel del på Ekots lista är sådana där spöken som Ekot själv hittat på. Att skicka brev till spökvärlden blir lite besvärligt.

Spöken eller inte, Ekot lyckades tidigare i år utan problem nå företrädare för organisationerna. Som i många fall är högst respekterade tankesmedjor. Tio av dessa svarade ja på frågan om Carl Bildt fortfarande hade kvar sitt uppdrag sedan han blivit utrikesminister.

Ekot rapporterade om Bildts uppdrag den 20 april i år men trots att det gått över en månad har Bildt inte lyckas få bort sitt namn från organisationernas hemsidor. Endast i ett fall, Centre of European reform, har Bildts namn plockats bort. 

- Det är inte min sak att redigera internationella hemsidor. Det är deras sak att se till att det är korrekt. inte min sak, säger Carl Bildt.

Del i större granskning
Dagens granskning i konstitutionsutskottet är en del i en större granskning av Carl Bildts uppdrag för bland annat i Vostok Nafta, Lundin Oil och Legg Mason och de ersättningar han fått för sitt arbete där.

Och Morgan Johansson tror att kritiken i KU kan bli hård. 
- Den totala bilden av Carls Bildts äventyr i konstitutionsutskottet den här våren har ju inte utfallet till hans fördel, det kan man inte säga, säger Morgan Johansson socialdemokratisk ledamot i konstitutionsutskottet.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".