Ska bekämpas med bättre strategi, inte hårdare regler.

Sundare livsstil ska minska fetman i EU

EU-kommissionen presenterade på onsdagen en strategi för hur man ska bekämpa den ökande fetman bland innevånarna. Det blev rekommendationer om en sundare livsstil, istället för strängare regler för livsmedelsindustrin, som konsumentorganisationerna hade hoppats.

Genom trafikbullret hörs fräsandet från två stora frityrkokare i ett av Bryssels gatukök.

En lång kö av lunchätare väntar på sin tur. Alla köper samma rätt, en jättestor papperstrut till brädden full med pommes frites, belgarnas älsklingsrätt.

Josef, en medelålders smärt man, medger att han äter pommes frites till lunch minst tre gånger i veckan, trots att det inte är så bra för hälsan.

Äta bättre
Nu vill EU-kommissionen att EU:s innevånare ska börja äta bättre mat.

Livsmedelsindustrierna uppmanas att dra ned på reklamen om fet snabbmat och att förse livsmedel med mer detaljeraad innehållsdeklaration.

Men konsumentorganisationerna är besvikna. De vill ha stränga regler som tvingar företagen att producera smalare mat.

15 miljoner feta
Av de 300 miljoner männsikor i världen, som lider av fetma eller övervikt, finns 15 miljoner i EU:s 27 medlemsländer.

Josef i pommesfriteskön i Bryssel anser att fetma är ett mycket större problem i USA, där många fler äter osund snabbmat.

Men fetma är ett hälsoproblem även i Europa. Antalet feta barn ökar med 85 000 om året.

Om EU:s innevånare inte blivit smalare senast 2010 överväger EU-kommissionen att införa de stränga regler för livsmedelsindustrin, som konsumentorganisationerna redan efterlyser.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".