Osäkert om Barsebäck stängs i år

Regeringen har skjutit på stängningen av Barsebäck i flera år, med hänvisning bland annat till att det inte finns inhemsk, miljövänlig el att ersätta kraften från Barsebäck med. Frågan är om stängningen faktiskt blir av nästa år, som regeringen sagt tidigare. Till den första november ska konsulterna ha utrett frågan klart.
I slutet av veckan ska regeringen alltså få en utvärdering av om villkoren är uppfyllda för att stänga den andra kärnkraftreaktorn i Barsebäck. Är det så att den el som produceras i kärnkraftverket i Barsebäck kan ersättas på ett miljövänligt sätt med produktion i Sverige? Eller kan svenskarna spara så att elen räcker i alla fall? Det är vad konsulternas rapport, som kommer den första november ska svara på. Krävs villkor Det är villkoren för att riksdagen ska kunna besluta om en stängning av det kärnkraftverk i Barsebäck som är kvar. Tidigare har regeringen sagt att den räknar med att villkoren är uppfyllda, så att Barsebäck kan stängas nästa år. Det beslutet har skjutits upp flera gånger, och flera personer med insikt i beslutet säger att de tror att regeringen kommer att skjuta upp det igen. Sedan remissrunda Det ska bli en ordentlig remissrunda under hösten om konsulternas besked och regeringen ska fatta sitt beslut i vår. Vänsterpartiet och centern står ju bakom regeringens energibeslut, och tycker att villkoren för att slå igen Barsebäck är uppfyllda. Lennart Beijer, vänsterpartiets energiförhandlare, tycker att det kommer mer och mer miljövänliga alternativ. Men tror ändå att regeringen, även den här gången, kommer att dra slutsatsen att villkoren för att stänga Barsebäck inte är uppfyllda. - Jag tror att man kommer fram till att villkoren ännu inte är fullt uppfyllda. Men samtidigt vet jag att de här villkoren bestämdes ju undre en tid då vi inte hade en avreglerad marknad som vi har idag. Och det är en ganska ordentlig skillnad mot när villkoren ställdes, säger Lennart Beijer.
Inger Arenander, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".