Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bråk om brev till flyktingar i Södertälje

Publicerat torsdag 31 maj 2007 kl 04.00
Anders Lago.

Södertälje tar emot många asylsökande från krigets Irak. Eftersom det inneburit problem med bostäder och jobb, har kommunen skrivit ett brev om situationen. Migrationsverket vill inte dela ut brevet till de asylsökande. Det upprör kommunalrådet Anders Lago.

– Många irakier, 100-150 per månad, kommer till oss nu. Vi klarar inte av att ta hand om alla dessa. Framför allt finns det inte bostäder. Vi klarar inte skolan. Vi klarar inte vuxenutbildningen. Därför har vi vädjat till Migrationsverket att dela ut ett informationsbrev till de irakier som kommer till vår region och som Migrationsverket har kontakt med, säger Anders Lago.

Vill dela ut brev
Södertälje är en av de kommuner som just nu tar emot flest asylsökande i hela landet. Just nu väntar 758 personer på besked om uppehållstillstånd. Framför allt är det irakier som söker sig till Södertälje.  De allra flesta bor inneboende hos bekanta. Många bor också kvar hos släkt eller vänner efter att de fått sina uppehållstillstånd, eftersom det saknas bostäder i Södertälje. 

Kommunen, med kommunalrådet Anders Lago i spetsen, försöker på olika sätt uppmana asylsökande att bosätta sig i andra kommuner. Nu senast har Södertälje kommun vädjat till Migrationsverket, att dela ut ett brev från kommunen, framför allt till asylsökande irakier, där det bland annat står att det råder akut bostadsbrist i Södertälje, att det är problem att få jobb, och att det bästa är att under asyltiden välja att bo på en förläggning, och sedan ta hjälp av Migrationsverket att hitta ett bra boende på en ort.

Men Migrationsverket vill inte dela ut brevet, och har svarat att det inte ingår i deras uppdrag.

Fritt välja var de vill bo
Kasra Solmus är chef på en av mottagningsenheterna i Solna. Han tycker att det är problematiskt att dela ut information där asylsökande uttryckligen uppmanas att välja Migrationsverkets anläggningsboenden, det som förr kallades flyktingförläggningar, framför att bo inneboende hos släktingar.

– Om jag som handläggare säger till en familj att det bästa är att bo på våra förläggningar, inte hos släkt och vänner, betyder det att jag har tagit över det politiska beslutet att varje asylsökande fritt kan välja vad de ska bo, och på vilket sätt.

Här är det ju inte Migrationsverket utan Södertälje kommun som kommer med den här informationen. Varför är det ändå problematiskt?

– Om vi ska ge dem till de asylsökande betyder det att också vi tar ansvar för informationen, säger Kasra Solmus.

Kasra Solmus tycker också att vissa formuleringar till de asylsökande i brevet, är oklara. Men han betonar att han är öppen för att diskutera hur samarbetet med kommunen kan bli bättre. Han hävdar att Migrationsverket redan informerar asylsökande om bostadssituationen i olika delar av Stockholmsregionen.

Häpnadsväckande
Anders Lago, kommunalråd i Södertälje han är upprörd över att Migrationsverket inte vill dela ut kommunens brev.

– Jag tycker det är häpnadsväckande att en statlig myndighet, som har ett uppdag att se till att sprida de asylsökande jämnt över Sverige, till alla landets kommuner, vägrar att  dela ut denna information, säger Anders Lago.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".