Centrala löneavtal kan ge ökade klyftor

Klyftan mellan arbetare och tjänstemäns löner inom industrin kommer att öka om de centrala avtalen följs. Men inom kommuner och landsting blir det inte så. Där får kommunalarbetarna mer procentuellt påslag än tjänstemännen.

– Kommunal har ju blivit en tuff fackförening. Så det är bara att gratulera dem att de har gjort ett skapligt avatal i år, säger Bo Larsson, ordförande för IF Metalls klubb på verkstadsföretaget ABB.

– Det här måste ju vi andra, bland annat Metall titta på: vart drar lönerna iväg nu?

Snittlönen för en tjänsteman inom industrin som tillhör fackförbundet SIF ligger på omkring 29 000 kronor.

Snittlönen för en industriarbetare som tillhör IF Metall ligger på omkring 22 000 kronor.

Teknikavtalet
I mars kom SIF, IF Metall och Teknikarbetsgivarna överens om Teknikavtalet. Det omfattar bortåt 300 000 anställda och innebär en löneökning på 10,2 procent under tre år för både Sif:arna och IF Metall:arna.

Olika snittlöner men samma procentuella påslag innebär att klyftorna mellan arbetare och tjänstemän ökar i kronor.

– I och med att att det är procentpåslag så blir det så att de relativa löneskillnaderna behålls, säger Karl-Olof Stenqvist, förhandlingschef på arbetsgivarorgansationen Teknikföretagen.

– Samtidigt är det här avtalet väldigt öppet för lokal lönebildning, så de lokala parterna kan göra tillägg.

Inget misslyckande
Veli-Pekka Säikkälä, chef för IF Metalls förhandlingsenhet, anser inte att uppgörelsen med den möjliga effekten av ökade klyftor i kronor, är ett misslyckande för hans medlemmar inom industrin.

Han tycker att det är svårt att säga någonting om hur det faktiskt blir innan de lokala förhandlingarna är klara eftersom han tror att de kommer att motverka sådana klyftor.

– Det är ju sådant som man aldrig vet förrän efteråt. Vi kommer naturligtvis att bevaka detta från IF Metalls sida och se hur det här slår.

– På det här avtalsområdet ska det ske även en lokal lönebildning utöver de centrala höjningarna, sägerVeli-Pekka Säikkälä.

Inte säker
Men Bo Larsson på ABB är inte lika säker på att de lokala förhandlingarna kommer ge mer än det centrala avtalet i år.

– Det är ju mest det centrala avtalet som vi får så det börjar bli viktigare. Förr om åren kunde vi ju göra upp lokalt och ibland få ut nästan lika mycket som fick centralt. Men nu har man skruvat åt tumskruvarana, säger Bo Larsson.

Virve Hedenborg
virve.hedenborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".