"Inte aktuellt med försämrade pensioner"

Den senaste tiden har det kommit uppgifter om ett förslag om försämra pensionerna och höja pensionsåldern. Det är finansdepartementet och socialdepartementet som lämnat förslaget till socialdemokraterna. Men socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson säger att förslaget inte är aktuellt.

– Det har blivit en storm i ett vattenglas och jag beklagar återigen, att vi har oroat många av landets pensionärer. Att vi på något sätt skulle försämra för dem, den diskussionen är inte aktuell, säger Christina Husmark Persson.

Bakgrunden är att socialdemokraterna anser att de fyra borgerliga partierna i höstas bröt den stora pensionsuppgörelsen från 1990-talet, som de borgerliga partierna och socialdemokraterna hade varit överens om.

Besparing
Enligt socialdemokraterna bröts överenskommelsen när regeringen sänkte den framtida ålderspensionen för dagens förtidspensionärer. En besparing på 1,7 miljarder kronor.

Sedan flera månader har företrädare för de borgerliga partierna och socialdemokraterna diskuterat en höjning av pensionerna för förtidspensionärerna.

På onsdagen avslöjade SVT:s Rapport att finansdepartementet och socialdepartementet föreslagit att höjningen skulle finansieras genom ett generella försämringar av pensionerna.

Höjd åldergräns
Förslaget innebär också att även åldersgränserna skulle höjas, så att den tidigaste åldern som man kan pensionera sig skulle höjas från 61 till 63 år.

Socialförsäkringsminster Christina Husmark Persson säger att förslaget bara varit ett av många förslag, och att hon inte varit med i diskussionerna.

– Det var bara ett arbetsmaterial bland väldigt många andra papper. Jag beklagar djupt att ett sådant papper, som bara är ett rent diskussionsunderlag, på något sätt kommer på avvägar och ställer till oreda.

Avbröt samtalen
Nyligen avbröt socialdemokraterna samtalen med regeringen om ålderspensionen för förtidspensionärer. Thomas Eneroth, som är socialdemokraternas talesman i socialförsäkringsfrågor, säger att dom borgerliga partierna lämnat en rad förslag som de inte kan acceptera.

– Det kom flera olika förslag från regeringen. Det som var gemensamt för samtliga var att hitta besparingar inom pensionssystemet.

Ni går inte med på att man fördelar om inom pensionssystemet?

– Nej, precis, utan det handlar om att återföra de pengar som man har tagit ur utgiftsområdet.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".