Unga män i Beirut firade FN:s beslut.

Glädje och oro efter beslut om domstol

FN:s säkerhetsråd har beslutat att inrätta en särskild domstol för mordet på Libanons dåvarande premiärminister Rafik Hariri 2005. Beslutet har tagits emot med både djup oro och stort jubel i Libanon.

På onsdagskvällen ryktades i Beirut att det rådde utegångsförbud. Ryktet var falskt, det var bara motorcyklar som förbjudits, tillsammans med den arabiska vanan att skjuta i luften för att fira.

Men gatorna låg ändå öde i många delar av staden när fyrverkerier började lysa upp himlen sent på onsdagskvällen när Hariris anhängare firade FN-beslutet.

Ett par hundra människor vågade sig också ut för att samlas vid Hariris grav i centrala Beirut där omröstningen i säkerhetsrådet visades på en jätteskärm.

Några grät, några bad, andra dansade och jublade. Alltför många politiska mord i Libanon har förblivit outredda, och mördarna ostraffade, nu skulle det äntligen bli ett slut på detta.

Men stämningen är mycket spänd. Libanons djupa politiska kris kretsar just kring detta mord och dess konsekvenser. Syrien som pekats ut som skyldigt tvingades dra tillbaka sina trupper från Libanon för två år sedan, men många libaneser beskyller Syrien för att med hjälp av den libanesiska oppositionen ha iscensatt den blodiga instabilitet som drabbat Mellanösterns Pärla sen dess.

Omröstningen i säkerhetsrådet är ett resultat av att libaneserna själva inte kunnat enas. Å ena sidan bad Fuad Sinioras regering FN:s säkerhetsråd om denna tribunal, å andra sidan har Libanons parlament, vars talman tillhör den Syrienvänliga oppositionen, vägrat samlas för att rösta om tribunalen.

Syrien kallar Fuad Sinioras regering illegitim, med tanke på att oppositionen lämnat regeringen, och säger att man kommer att vägra samarbeta med tribunalen.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".