Fortsatt diskussion om mögelhus

På torsdagen samlas byggföretag och forskare i Borås för att diskutera larmet om att nybyggda hus med fasad av puts kan vara potentiella mögelhus. Byggföretaget JM som använt den kritiserade metoden i 15 år tycker att den fungerar utmärkt. Men Sveriges BostadsrättsCentrum som organiserar bostadsrättsföreningar oroas.

– De ska kunna visa på ett bra sätt att de metoder de använder är tillförlitliga, och att de är hållbara för framtiden. Det är ju inte så att husen vi bygger ska stå i tio år, utan de ska stå i 50-70 år, säger Göran Olsson är vd för Sveriges BostadsrättsCentrum.

Enligt Sveriges Tekniska Forskningsinstitut kan tusentals hus som byggts under den senaste tioårsperioden vara felkonstruerade och riskera att angripas av fukt och mögel. Det handlar om hus som har putsfasad.

Bygger i Solna
I Solna bygger byggföretaget JM som använder den kritiserade metoden bostadsrätter. Den nymålade putsen är terrakottaröd och arbetsledare Sven-Ove Svensson är nöjd.

– De har gjort ett gott resultat här, murarna. De får mycket beröm för det här. Det är fina, raka linjer vid fönstren. Det är tätt, säger Sven-Ove Svensson.

När man knackar på fasaden hör man att den låter ihålig. Putsen som är ungefär en centimeter tjock, är struken direkt på den isolerande stenullen, en decimetertjock matta som liknar glasfiber men är kompaktare och grövre.

Den är i sin tur fäst med plastplugg på en träram.

Det är den här konstruktionen som enligt Sveriges Tekniska Forskningsinstitut inte håller måttet.

”Väl beprövad”
Men även om konstruktionen ser bräcklig ut är metoden väl beprövad, enligt både byggföretaget NCC och JM. Varken NCC eller JM har hittat fuktproblem.

Lennart Henritz är kvalitetsdirektör på JM.

– Vi har som sagt byggt tio till femton år med det här systemet, och vi har goda erfarenheter,säger Lennart Henritz.

Om det visar sig att det finns problem kan det bli en dyrt för bostadsrättsföreningarna, säger Göran Olsson, vd för Sveriges bostadsrättscentrum.

– Om man hade byggt för egen förvaltning, så att man själv skulle behålla husen och till exempel hyra ut dem, då hade det var en sak, då får man också ta konsekvenserna av det man gör. Men i det här fallet vältrar man över problemen på konsumenterna om det blir fel. Det är olyckligt ,säger Göran Olsson.

Johanna Sjövall
ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".