Ilska över upplöst parti i Thailand

I Thailand höjer nu säkerhetsstyrkor beredskapen, bland annat i huvudstaden Bangkok. Detta inför väntade protester mot att landets största politiska parti i onsdags upplöstes av landets Högsta  domstol.

Även om Högsta domstolens beslut att upplösa partiet, Thai Rak Thai, var delvis väntat, orsakar det chock, sorg och ilska hos många anhängare. Polis och militär höjer nu beredskapen inför eventuella våldsamma protester i Bangkok.

Men från sin exil i London manar partiets grundare, den  störtade premiärministern och miljardären Thaksin Shinawatra, sina anhängare att respektera lagen och avstå från våld.

Förbud i fem år
Högsta domstolen slog igår fast att partiet fuskat sig till makten vid val förra året, en anklagelse som Thai Rak Thai-anhängare säger är politiskt motiverad. Thaksin och över 100 andra partifunktionärer förbjuds också att verka politiskt i fem år.

Därmed har domstolen i ett slag undanröjt Thailands största parti, ett parti som tros ha runt 14 miljoner anhängare, och som var det  första i Thailands historia att uppnå absolut majoritet i parlamentet.  

Särskilt bland folk på landsbygden är Thaksin och hans  lantbrukarvänliga politik fortfarande populära, medan kritiker i städerna anklagar honom för bristande respekt för Thailands traditioner och för att ha gynnat sitt eget affärsimperium under sin tid som regeringschef.

Kommande val ifrågasätts
Högsta domstolen frikände i går det andra stora partiet,  Demokraterna, från fuskanklagelser. Och därmed verkar vägen öppen för det partiet att ohotat vinna val som ska hållas senare i år. Men analytiker säger att bannlysningen av Thai Rak Thai, landets populäraste parti, gör att sådana val knappast kan kallas demokratiska.

Med bannlysningen av partiet uppstår nu ett vakuum i  thailändsk politik, och det är oklart vad som kan fylla detta tomrum. En del tror att Thailands militär, som störtade Thaksin i en oblodig kupp förra året, kommer att försöka reservera en politisk roll för sig själv, kanske genom att  backa något politiskt parti.

Men Thai Rak Thai-ledare i Bangkok säger i dag att de  kommer försöka starta ett nytt parti, även om det ser ut som att de får klara  sig utan sin karismatiske ledare  Thaksin. 

Nils Horner, Hongkong
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".