Badvattnet har blivit sämre

Badvattnet i Sverige var sämre under förra badsäsongen än för två år sedan, det visar en rapport från EU-kommissionen där man bedömer hur rent badvattnet var förra året. (P3 Nyheter)

– Jag har en hund som badar mycket, så jag försöker tänka på att hon inte dricker vatten och badar lika mycket när det är algblomning. Men jag själv tänker inte på det när jag badar, säger Petra Lukoski som är på utflykt vid Evedals badplats utanför Växjö.

– Vi ser en försämring på framför allt sötvattenbaden. Inte lika många bad som tidigare nådde upp till den högsta klassen, utan får istället en grön markering, säger Anneli Carlander, mikrobiolog på Smittskyddsinstitutet. 

Man kan bli sjuk
I rapporten har 850 svenska badplatser kontrollerats på om det finns tarmbakterier i badvattnet.

– Finns de där finns det sannolikt ett avloppsutsläpp eller utsläpp från en båt med utsläpp av sjukdomsframkallande mikroorganismer som man kan bli sjuk av, säger Anneli Carlander.

Ett dåligt prov ger röd plupp
Av totalt 850 badplatser klassas 820 som tjänliga eller tjänliga med anmärkning,

– Det räcker att bara ett prov under hela säsongen är otjänligt för att man ska få en röd plupp i EU-rapporten. Trelleborg är den kommun som råkats mest illa ut.

Värmen är boven
Försämringen av svenska badvatten beror på värmen, enligt Anneli Carlander. 

– Förra sommaren var väldigt varm. Vi badade under en lång säsong. Slutet av sommaren innehöll en hel del regn som för med sig en hel del ner i vattnet.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".