Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ola Ramstedt och advokat Hans Strandberg på väg till hovrätten torsdag morgon.

Rättegången mot Ola Ramstedt avslutad

På torsdagen avslutades rättegången i Svea Hovrätt om lyxrenoveringar i Skandia, där den tidigare personaldirektören Ola Ramstedt är en av de åtalade. Kammaråklagare Peter Nilsson ägnade mycket tid åt den omtalade fakturan på 17,6 miljoner kronor för renoveringar av nio lägenheter.

– Den här fakturan godkändes för Skandias räkning av Ola Ramstedt. Fakturan kostnadsfördes i Skandias bokföring som en koncerngemensam kostnad. Inga kostnader vidarefördes till lägenhetsinnehavarna.  Fakturan, eller kostnaderna diskuterades överhuvudtaget inte på Skandia förrän på hösten 2003 när Skandias affärer började uppmärksammas och Odd Eiken började utreda frågan.

– Då är ju frågan: var det här följden av misstag, en slump, en tillfällighet, undrade Peter Nilsson.

Lätt begrava 17 miljoner
Åklagarens svar var förstås nej. Syftet var att lägenhetsinnehavarna, en av dem var Ola Ramstedt själv, skulle slippa de dyra renoveringskostnaderna.

– Just vid den här tiden pågick stora ombyggnader av Skandias huvudkontor för 230 miljoner kronor. En kostnad på 17,5 miljoner är då mycket lätt att begrava för den som vill göra det, säger Peter Nilsson.  

Så överbevisad man kan bli 
I tingsrätten dömdes Ola Ramstedt till två års fängelse för grov trolöshet mot huvudman, och åklagaren anser att förhandlingarna här i hovrätten stärkt bilden av att det fanns en brottsplan, ett brottsligt uppsåt.

– Jag menar att Ola Ramstedt är så överbevisad  om sin skuld som man bara kan bli.

Slarv, inte brott
När det sedan var advokat Hans Strandbergs tur pläderade han för en helt frikännande dom för sin klient Ola Ramstedt. Att Ramstedt skrev på fakturan på 17,6 miljoner var slarv, inte ett brott sa han, och angrep anser sedan Ola Ramstedts tidigare arbetsgivare Skandia. 

Sedan ägnade han lång tid åt att angripa tingsrätten som enligt honom i den fällande domen inte gjorde en riktig analys av händelserna på Skandia.

”Tingsrätten avslöjar sig” 
– Här avslöjar sig tingsrätten. Tingsrätten är så färgad av den hetsjakt som få pågick. Man bygger upp en bild som andas att man också känner ett sort vrede över att det hänt ett fel här, säger advokat Hans Strandberg, som försvarar Ola Ramstedt.

Dom faller 20 juni.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".