Ökat byggande men färre hyresrätter

Trots att regeringen avskaffat investeringsstöd och räntebidrag, så ökar bostadsbyggandet. Det blir 40 000 nya lägenheter i år enligt Boverket. Men nu blir det färre hyresrätter, säger Martin Hedenmo, analyschef vid Boverket.

-  Vi tror ju då att vi kommer att se en minskning av byggandet av hyresrätter från 2008 framförallt  och att en större del kommer att utgöras av egna hem och bostadsrätter och kanske lite dyrare hyresrätter.

Byggtakten har paradoxalt nog, drivits upp av de avskaffade investeringsbidragen.
De som hann gjuta en betonggrund före årsskiftet, kunde ändå räkna med bidraget. Och de kallas för Odellplattor efter nye bostadsministern Mats Odell. Enligt Boverket blev det 8 500 Odellplattor, varav hälften i Stockholm.

Tillsammans med ombyggnader blir det hela 41 500 nya bostäder nästa år. Men hyresrätterna minskar och bostadsrätterna ökar nu. I Stockholm projekteras tre gånger fler borätter och i hela landet har allmännyttans byggande minskat med en tredjedel.

Hyresrätter blir bostadsrätter
Sedan försvinner befintliga hyresrätter när stopplagen slopas den 1 juli och lägenheterna kan säljas till bostadsrätter. Sjuttio kommuner anger att det kan bli tal om försäljning.

Nu byggs det färre billiga hyresrätter, tror Martin Hedenmo.
 - De här stöden har ju gått till bostäder som varit på en lite lägre hyresnivå i storstadsregionerna. Hyresrätter till lite lägre, rimliga hyror för familjer. Det segmentet kanske minskar de närmaste åren, säger Martin Hedenmo på Boverket. 

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".