Fler binder räntan på lång sikt

Antalet bolån med rörlig ränta fortsätter att minska, och det som ökar är i stället intresset för binda sina bolån med långa bindningstider, upp till 10 år.

Antalet bolån med rörlig ränta fortsätter att minska, och det som ökar är i stället intresset för binda sina bolån med långa bindningstider, upp till 10 år. Tomas Pousette, chefekonom på statliga bolåneinstitutet SBAB, ger den här förklaringen.

– Det är en ganska liten skillnad mellan bunden och rörlig ränta, så det är relativt billigt att övergå till rörlig ränta. Att man väljer långa bindningstider, det beror, tror jag att man ser framför sig en ganska lång period med åtstramande penningpolitik från Riksbanken. Och då gäller det att gardera sig mot det, säger Tomas Pousette.

Är det många som väljer att ta en så lång bindningstid som tio år?

– Nej, det är det inte, men det är fler än det brukar vara. Traditionellt så är det bara en eller två procent som väljer de långa bindningstiderna. Nu är det sju procent som väljer de längre bindningstiderna på sju och tio år. Det är ovanligt många men fortfarande få.

Trenden, ett ökat intresse för långa bindningstider, syns också hos andra än SBAB. Hos Nordea har efterfrågan det sista kvartalet ökat på åttaåriga bostadslån som är Nordeas längsta bindningstid. Hos Swedbank lika så, är det fler som väljer längre femåriga lån. Men vanligaste är ändå vanlig rörlig ränta, det väljer mer än hälften av låntagarna.

– Sen är fem år, traditionellt väldigt populärt, så de här riktigt långa bindningstider, de är ju få som väljer det.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".