SVT och SR välkomnar bred översyn

Regeringens uppdrag att utreda Sveriges Radio och Sveriges Television presenterades på torsdagen. Det innebär att ensamutredaren Rosemarie Frebran, kristdemokraterna, ska granska tv-licenserna, effektiviteten och statens styrning av radio och tv.

Dessutsom ska varje enskilt program uppfylla kraven på public service, medan det idag är helheten som bedöms.

– Det är ett steg närmare statstelevision, där smakpolisen slår till. Journalisternas fria arbete inskränks. Det blir en granskning av varje program och jag tycker inte alls om det här. Public service ska ha ett brett uppdrag och man ska få jobba med det, säger socialdemokraternas mediepolitiska talesman Margareta Israelsson.

SVT:s chef Eva Hamilton välkomnar det breda utredningsuppdrag som Rose- Marie Frebran fått.

Eva Hamilton tror inte att granskningen av om enskilda program uppfyller public service kraven behöver innebära någon nackdel.

Däremot kan ett slopande av sponsringen till tv-program få allvarliga konsekvenser säger Eva Hamilton.

– Den sponsring vi har idag är väldigt noga reglerad. Den granskas regelbundet av granskningsnämnden, så att vi uppfyller alla krav och skyldigheter, som finns. Den underlättar för oss att kunna erbjuda den svenska publiken stora sportevenemang, som är en nationell angelägenhet, som en del av vårt kulturarv.

Utredningen ska vara klar om exakt ett år och ska också utvärdera andra sätt att få in pengar än radio- och tv-licensen.

Sveriges Radios vd Kerstin Brunnberg ser licensen som en garanti för oberoende.

– Även om vi gör radio så tycker jag att det är bra med tv-avgifter, som betalningsmedel. Jag kan inte se något bättre för att trygga oberoendet och vår framtida finansiering, säger Kerstin Brunnberg.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".