Skolpojke stannar hemma efter mobbing

En 14-årig pojke i Sydsverige har slutat att gå till skolan för att han har blivit  trakasserad av skolkamrater.

Enligt två polisanmälningar handlar det om grova trakasserier. Bland annat har det spridits bilder bland eleverna där pojken sitter fastbunden vid ett träd.

Rektorn berättar så här.
-  Det är då två pojkar som har tagit tag i honom och tejpat fast honom runt ett träd på skolan.
-  Då var det andra barn som stod runt omkring som lossade på tejpen, men tråkigt nog var det också några barn som valde att fotografera istället och gick inte och hämtade vuxenhjälp i första hand.

Flera polisanmälningar
Skolan har anmält händelsen till polisen och ledningen har pratat med samtliga inblandade föräldrar. Mamman till 14-åringen har också polisanmält trakasserierna, som ska ha pågått i mer än ett år.

Enligt skolledningen har skolan gjort sitt bästa för att förhindra mobbningen utan att det har hjälpt. Mamman är besviken över att skolan inte lyckats stoppa trakasserierna.

Skolan vill att 14-åringen kommer tillbaka och lovar att garantera hans säkerhet. 
- Det är ju det vi strävar efter, så att det är ju då olika lösningar, hur den i så fall skulle kunna se ut, som vi behöver prata med vårdnadshavaren om.
- För det gäller ju att både vårdnadshavaren känner sig trygg och att pojken också känner sig trygg på skolan, säger rektorn på skolan.

Pojken behöver stöd
Eva Larsson fortbildar lärare i kampen mot mobbning. Hon förstår att pojken är rädd för att komma tillbaka till skolan.
- Det skulle vi vuxna också vara om vi blev bemöta på samma sätt på vår arbetsplats.
- Samtidigt är det naturligtvis så att ju snabbare han kan komma tillbaka desto mindre hinner han att grubbla över det här och bli kanske ännu räddare.

- Skolan måste visa för föräldrarna hur de gör, alltså man kan inte bara begära att pojken ska komma till skolgården på morgonen utan att faktiskt kunna visa att här finns det vuxna som tar emot, säger läraren och föreläsaren Eva Larsson.

Ekot namnger inte skolan och rektorn av hänsyn till 14-åringen. 

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".