Nytt system ger färre studenter billiga biljetter

Den första november träder ett nytt system för studentrabatter i kraft hos SJ och SAS som bara ger studenter som studerar heltid med studiemedel rabatt. Studenter under 25 får fortfarande ungdomsrabatt och påverkas inte av de nya reglerna. Men enligt studentkårerna kan uppåt 70 000 äldre studenter inte längre få råd att resa mellan hemmet och studieorten.
– Jag vet redan nu att det finns många studenter som hoppat av sina utbildningar därför att de inte kunnat börja studera eller inte kunnat fortsätta studera. Vi brukar inte få så många samtal från enskilda samtal från enskilda studenter eftersom vi framför allt arbetar mot studentkårer, men i det här fallet har vi fått väldigt mycket samtal från enskilda samtal från enskilda studenter som undrar vad det är som händer och som förklarar att de då inte kan läsa, säger Jens Christian Berlin, vice ordförande för Sveriges förenade studentkårer. Men SJ menar att det var nödvändigt att förändra rabattsystemet eftersom det blev för dyrt då allt för många enligt företaget räknades som studenter. – Egentligen kan man säga att bli student har i vissa lägen bara varit en administrativ åtgärd, man betalar en kåravgift sen betalar man in sig och sen är man student, säger Gunnar Sävenstedt är affärsutvecklingschef på SJ. Tidigare räckte det med att var inskriven för studier, oavsett poäng, bidrag och studietakt, för att få rabatter på flyg- och tågresor med SAS och SJ. Men nu måste man studera på heltid med studiemedel eftersom företagen använder sig av centrala studiestödsnämndens, CSN: register för att se vilka som är studenter. De som studerar heltid utan studiemedel, utländska studenter och forskarstudenter är grupper som drabbas av det nya systemet. Men även andra kommer att påverkas säger Jens Christian Berlin. – Man pratar om livslångt lärande och att alla ska kunna komma in i högskolan, sen kunna gå ut och komma in igen så kommer det att drabba många av de studenter som inte får studentrabatter nu. Det är många av de studenter som finns i den här gruppen som har barn som läser distansutbildningar och som kanske inte tillhör grupper som kommer från studievana hem, säger Jens Christian Berlin.
Sara Hägg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista