"Bättre ekonomiska tider med Sarkozy"

Fransmännens förväntningar om ljusare tider och en bättre vardagsekonomi har stigit rejält sedan den nye presidenten Nicolas Sarkozy och hans högerregering har tagit över. Det visar franska statistiska centralbyrån INSEE:s index kring konsumenternas förtroende.

Det är inte bara frågan om en smekmånad för Frankrikes nya ledning, tror statistikbyrån INSEE, utan Sarkozy har valts som president just för att han utlovade kraftiga förändringar och han tycks nu sätta i gång på högsta växeln.

Häromkvällen utlovade presidenten i ett tal i Le Havre att alla låntagare ska få göra ränteavdrag, ett sätt att stimulera ägandet.

Uttalandet innebar att budgetministern kunde känna sig överkörd. Han har nämligen begränsat löftet om ränteavdrag till de fransmän som tecknat lån efter Sarkozys seger den 6 maj.

Höjda huspriser förutspås
Långivarna, bankerna, förutspår i alla fall höjda huspriser och möjligen en skjuts för byggandet.

Den svåraste uppgiften blir att skapa en rörligare arbetsmarknad utan att hamna i samma sits som den tidigare regeringen med de instabila ungdomskontrakten, CPE.

När som helst kommer förslaget om övertidstimmar befriade från skatt och sociala avgifter. Modellen har redan lett till varningar om kommande fusk. Men Sarkozy insisterar och förslaget ska klubbas igenom snabbt.

Sanningens minut
Kravet på en miniminiservice i den offentliga sektorn även under strejkdagar väcker en het debatt, men Sarkozy insisterar.

Arbetslöshetsstatistiken går visserligen i rätt riktning. Torsdagens siffror visar att arbetslösheten fortsätter att minska med någon tiondels procentenhet i månaden.

Men i slutänden måste skattestimulanserna ge fart utan att skapa nya hål i statsbudgeten. Frankrike är redan alltför skuldsatt, så budgeten för 2008 blir en sanningens minut.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se