Sahlin lovar rätt till heltid vid valseger

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin har hittills inte gett så många konkreta löften om socialdemokraternas politik inför valet 2010. Men nu lovar hon att alla ska få rätt till heltidsarbete om socialdemokraterna vinner valet.

– Vi har pratat väldigt mycket, länge, och inte minst jag som minister har försökt alla möjliga varianter för att få fram de där heltidsjobben. Det har inte gått riktigt så bra som det borde och vi måste få ändan ur vagnen nu och ta fram en tydlig lagstiftning. Sverige kommer att behöva all den arbetskraft som nu vill jobba, och då har vi inte råd med den deltidsarbetslöshet som biter sig kvar, säger Mona Sahlin.

Men ni diskuterade ju den här frågan i ganska många år när ni satt i regeringsställning. Varför ska vi nu tro att ni faktiskt kommer att genomföra det om ni kommer tillbaka?

– Därför att jag säger att nu ska vi lagstifta.

Hela förra mandatperioden funderade socialdemokraterna på om de genom lagstiftning skulle tvinga arbetsgivarna att erbjuda heltidsjobb till alla som inte vill jobba deltid.

Tidigare tveksam
Sahlin har själv tidigare varit tveksam till en lagstiftning och 2004 kritiserades hon av LO och socialdemokraternas kvinnoförbund för att inget hände med heltidsfrågan.

Förra våren förhandlade den socialdemokratiska regeringen om ett lagförslag med miljöpartiet och vänsterpartiet, men någon färdig lag presenterades aldrig. I stället lovade socialdemokraterna i sitt valmanifest att en lagstiftning skulle införas under 2007.

Nu säger alltså Sahlin att det behövs en lag. Dels för att många inte vill jobba deltid, dels för att det är slöseri att inte utnyttja all arbetskraft i framtiden.

Exakt hur rätten till heltid ska utformas vill inte Sahlin säga i dag.

Avfärdar kritiken
Många arbetsgivare har hittills varit kritiska till en lagstiftning eftersom den skulle försvåra för de som av olika skäl behöver ha deltidsanställda. Men Mona Sahlin avfärdar den kritiken.

– Allt arbetsgivarna tycker har de inte rätt i. Vi socialdemokrater behöver lyssna mycket mer på småföretagen när det handlar om deras villkor, skatter, regler och krångel. Men rätten för kvinnor att gå upp till heltid, den står över allt annat för mig, säger socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se