"Turkiets truppsamling är en varning"

Turkiet har den senaste tiden samlat ett stort antal soldater och stridsvagnar vid gränsen mot Irak. Uppemot 200 000 soldater finns nu där och Turkiets överbefälhavare säger sig vara redo att gå in i norra Irak, för att komma åt den kurdiska separatistgerillan PKK:s fästen där.

Samtidigt som allt fler trupper har samlats vid gränsen mot Irak genomför armén en offensiv mot PKK i regionen. Bara sedan i måndags har 14 rebeller dödats. Det har väckt farhågor om att en turkisk invasion av norra Irak kan vara på väg.

”En styrkedemonstration”
Lale Saibrahimogu, militäranalytiker i huvudstaden Anakara tror att truppansamlingen främst är en varning.

– Det är en varning och en styrkedemonstration riktad mot PKK och de styrande i norra Irak, säger Lale Saibrahimoglu, men hon utesluter inte en inbrytning.

Uppemot 5 000 medlemmar av den terrorstämplade PKK-gerillan beräknas ha förskansat sig på den irakiska sidan av gränsen. Enligt Turkiet skaffar de vapen och sprängmedel där som de sedan använder mot turkiska mål.

Turkiet anklagar de styrande i norra Irak, som också är kurder, för att inte slå ned på den kurdiska gerillan, trots upprepade krav.

Vore katastrofalt
Men att faktiskt gå in i norra Irak vore katastrofalt för Turkiets ekonomi och för landets relation med USA, som inte vill skapa oro i den enda lugna delen av Irak. Och kanske vore det spiken i kistan för Turkiets ambition att gå med i EU. Det här är både militären och regeringen varse, säger Lale Saibrahimoglu.

– De är medvetna om konsekvenserna, men möjligheten att armén går in i Irak finns ändå, säger militäranalytikern Lale Saibrahimoglu.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista