Ökning av flygcharter från landsorten

Resandet fortsätter att öka i landet och nu behöver man i många fall inte längre ta sig till en av storflygplatserna för att åka på charter utomlands. De senaste åren har charteravgångarna från landsortsflygplatserna ökat kraftig.

Ingela Holmström från Linköping är på väg till Turkiet med sin familj och de tar planet från Jönköping.

– Lite spännande, det var länge sedan man flög nu, faktiskt. Men barnen är jätteoptimistiska och tycker det ska bli roligt. Det är första gången de flyger, säger hon.

Varför har ni valt att åka till Turkiet härifrån Jönköping?

– Det är närmare än Arlanda, det är enklare med småbarn. Det känns som det blir mindre köer, bekvämt och inte så långt att ta sig. Vi har mormor och morfar med oss också, och min systers familj.

Ökade med 50 procent
Förra året ökade antalet charteravgångar från flygplatser utanför storstadsområdena med hela 50 procent jämfört med året innan. I år fortsätter ökningen ytterligare.

Antalet destinationer blir också allt fler. Mats Åström är ansvarig för utvecklingen av de regionala flygplatserna på Luftfartsverket.

– Nu kommer också Kreta, Mallorca och nya resmål i Grekland från landsorten, det är inte bara Turkiet och Bulgarien. Då pratar jag sommar, på vintern är det Kanarieöarna, Teneriffa och så vidare, som är det dominerande, säger han.

Nya kundgrupper
Dels beror den kraftiga ökningen på att de som redan reser, reser allt mer. Men enligt Mats Åström har charterbolagen dessutom funnit nya kundgrupper genom att flytta avgångarna ut i landet.

– Du hittar en ny målgrupp, och det visar sig att uppemot 16 procent av de som reste inte hade varit på en charterresa de senaste fem åren. Då tror jag att i de siffrorna ligger det många förstagångsresenärer, eller kanske sådana som reste för länge sedan.

– Man får alltså med sig sådana som inte vill göra först en resa inrikes, till exempel ner till Stockholm med möjligtvis en övernattning för att komma iväg på en charterresa, utan det blir bekvämt att åka hemifrån.

Charter till Sverige
Nu vill dessutom Luftfartsverket få fler charterresor till Sverige.

– Där har vi ett exempel kommande vinter då en brittisk turoperatör börjar flyga från London till Kiruna under vintersäsong. Det är ju ett genombrott som är väldigt positivt. Vi har också i sommar inkommande chartertrafik både till Jönköping och Karlstad från Düsseldorf i Tyskland. Vi har också trafik från Zürich i Schweiz till såväl Karlstad som till Umeå.

– Det är något som vi jobbar aktivt med, och det betyder mycket för regionerna, för då är det ju så att säga utländska pengar som kommer in och spenderas på plats, säger Mats Åström på Luftfartsverket.

Patrik Holmström
patrik.holmstrom@sr.se

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista