Bildt frågas ut av KU.

Bildt får kritik i KU:s ministergranskning

Utrikesminister Carl Bildt får viss kritik i konstitutionsutskottets granskning av ministrarna som presenteras nästa vecka, erfar Ekot. Bakgrunden är Bildts innehav aktier och optioner i olika företag.

Den borgerliga majoriteten i KU tycker inte Bildt har varit jävig eller begått något formellt fel, erfar Ekot. Men Bildt får ändå viss kritik av majoriteten för att han inte lämnat korrekta uppgifter till KU om hur många aktier han haft i ett av bolagen.

Socialdemokraterna tycker däremot att Bildt varit jävig och snabbare borde ha gjort sig av med vissa aktier.

S-kritik mot korta remisstider
Statsminister Fredrik Reinfeldt har KU-anmälts för att besluten om att ändra a-kassan och sänka vissa skatter inte förberetts tillräckligt noggrant. Socialdemokraterna kritiserar de korta remisstiderna och tycker att regeringen borde ha avvaktat med förslagen i ett år. Den borgerliga majoriteten friar då regeringen tillträdde bara några dagar innan förslagen måste presenteras i höstbudgeten.

På grund av regeringsbytet i höstas granskas såväl borgerliga som socialdemokratiska ministrar i år. Förra året stängdes en hemsida kopplad till Sverigedemokraterna då den publicerat karikatyrer av Mohammed.

Laila Freivalds var inblandad i bakgrunden och därför kritiseras hon av båda sidor i KU. Möjligen kan de enas om gemensamma skrivningar, annars lär den borgerliga majoriteten formulera en hårdare kritik.

Besvärlig stämning
Stämningen i KU är mycket besvärlig just nu med starka motsättningar mellan de borgerliga och socialdemokraterna. Båda sidorna beskyller varandra för att ta politiska hänsyn i granskningsarbetet och för att skydda sina egna ministrar vilket undergräver förtroende för KU. Samtalstonen beskrivs som ”mycket problematisk” av en ledamot.

På några punkter har dock partierna kommit överens. Exempelvis är utskottet enigt om att den borgerliga regeringen inte gjorde något fel då den använde biståndspengar till skuldavskrivning.

Ledamöterna konstaterar också att ministrarna ska vara försiktiga i uttalanden men riktar ingen direkt kritik mot att Fredrik Reinfeldt var fundersam inför Radiotjänsts polisanmälan mot borgerliga politiker som inte betalat tv-avgiften.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista