Regeringssoldater dödade i Thailand

I Thailand har minst 15 människor dödats i samband med religiöst färgat våld i södra delen av landet.

Tio medlemmar av en thailändsk säkerhetsstyrka dog när en vägbomb exploderade när de körde förbi. Ungefär samtidigt öppnade någon eld mot en moské och sköt ihjäl minst fem besökare.

Våldet inträffade i Yala-provinsen, och är senaste tecknet på att situationen i södra Thailand håller på att bli allt allvarligare.

Thailändska myndigheter skyller upptrappningen på muslimska separatister i regionen, som vill bryta sig ur det övervägande buddhistiska Thailand.

Buddhister i området har halshuggits och även muslimer som arbetar för staten har mördats. Myndigheterna säger att det är muslimska rebeller som angriper också moskéer i syfte att öka hatet mot regeringen och trappa upp fientligheten mellan lokala muslimer och buddhister.

Men en del lokala muslimer tror att det är thailändska myndigheter, eller väpnade buddhistiska grupper, som ligger bakom våldet.

De senaste tre åren har över 2.000 människor dödats i regionen, som en gång var ett självständigt kungadöme. Det annekterades av Thailand för ungefär 100 år sedan.

När Thailands militär, ledd av en muslimsk general, grep makten vid en kupp förra året lovade den att inleda förhandlingar med de muslimska rebellerna i södern, att pröva samtal i stället för våld. Men sedan dess har våldet i södra Thailand bara ökat.

Nils Horner, Hongkong
nils.horner@sr.se