Reinfeldt stödjer Merkels EU-lösning

Statsminister Fredrik Reinfeldt träffade på torsdagskvällen förbundskansler Angela Merkel i Berlin för överläggningar om EU:s nya konstitution. Sverige fick beröm för sin konstruktiva roll och Fredrik Reinfeldt bekräftade att Sverige stödjer det tyska försöket att nå en lösning på EU:s författningskris.

– Om alla länder vore som Sverige skulle det varit lätt att vara ordförande i EU, sa Angela Merkel i går kväll här i Berlin när hon mötte den svenska statsministern.

Fredrik Reinfeldt bekräftade samtidigt att Sverige stödjer det tyska försöket att nå en lösning på krisen om den havererade författningen.

Jämka viljorna
– Vi har fått gehör för våra synpunkter, sa han efter mötet men tillade att den svenska hållningen är även ett försök att komma in i EU:s kärna för att spela en mer konstruktiv roll.

Just nu försöker förbundskansler Angela Merkel att jämka viljorna bland EU:s medlemmar. Om tre veckor är det toppmöte och Tysklands sista chans som ordförande att få igenom ett förslag som alla kan acceptera. Därför inbjuds nu alla statschefer till Berlin för separata överläggningar för att lösa författningskrisen.

Politisk kohandel
Men viljorna är många och enligt diplomater här pågår nu en politisk kohandel som bara ett litet fåtal har inblick i. Merkel försöker lirka med de motvilliga, som t ex Polen, och hon erbjuder ett upplägg med en bantad författning, vilket Sverige stödjer, för att få med sig länder som Frankrike och Holland som sagt nej i folkomröstningar.

Men det är mer komplext än så. Holland vill till exempel att Köpenhamskriterinerna, som handlar om krav på demokrati och marknadsekonomi, förs in i författningen, något som Fredrik Reinfeldt tolkar som ett försök att förhindra eller försvåra framtida utvidgningar av unionen och säger nej till - liksom Tyskland.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se