Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler frågetecken kring gasen i Moskva

Publicerat tisdag 29 oktober 2002 kl 12.09
Ju fler detaljer som kommer fram om gisslandramats upplösning i lördags i Moskva, desto fler frågor dyker upp om vad som egentligen hände. Framförallt undrar många varför de ryska myndigheterna inte vill berätta vilken gas som användes vid stormningen av teatern.
Ju fler detaljer som kommer fram om gisslandramats upplösning i lördags i Moskva, desto fler frågor dyker upp om vad som egentligen hände. Framförallt undrar många varför de ryska myndigheterna inte vill berätta vilken gas som användes vid stormningen av teatern. Det råder fortfarande delade meningar om vad för slags gas som användes vid fritagningsförsöket. Den gas som med all sannolikhet dödade 115 personer ur gisslan. I går avslöjade en tjänsteman vid den amerikanska ambassaden i Moskva uppgfiterna om att en västambassad i Moskva låtit egna läkare undersöka några överlevande och kommit fram till att gasen var baserad på opium. Denna uppgift sammanföll med tidigare avslöjande i rysk TV där TV-bolaget NTV hävdade att de ryska läkarna som tog hand om gisslan vid teatern strax efter stormningen utrustades med sprutor som innehöll ett motgift som blockerar morfinets verkan. Dessa stprutar skulle användas i behandlingen av de da medvetslösa patienterna. Rysk tv visade också bilder på kanyler som låg utspridda bredvid offren efter att läkarna släppts in vid teatern i lördags morse. Men nu hävdar den tyske professorn Thomas Zucker vid universitetssjukhuset i München i Tyskland där man undersökt några av de tyska patienterna som befunnits som gisslan att det omöjligtvis kan handla om gas baserad på opium. – Nej det var inte ett opiumbaserat preparat, min slutsats är att gasen som användes var ett vanligt narkospreparat. Det kan vara så att de amerikanska undersökningar som gjorts på patienter som fick morfinpreparat i sin behandling säger den tyske professorn Zucker till brittiska tv-bolaget BBC. Det kommer många och förvirrande avslöjanden just nu och fortfarande vägrar de ryska myndigheterna som har svaret att berätta vad för slags gas som användes. De frågor som ställs är om de ryska läkarna verkligen inte hade eller har någon kunskap om gasen, varfor gav de i så fall sprutor till patienterna. Sprutor som innehåller motmedel mot överdosering av narkotiska preparat. Varför hemlighåller de ryska myndigheterna uppgifterna om gasen. Ar det för att inte läcka militära hemligheter eller är det så att gasen är ett förbjudet preparat som kan klassas som kemiska eller biologiska vapen. Fortfarande befinner sig 317 av gisslan pa sjukhus dar de faå vård. 27 av patienterna befinner sig i kritiskt tillstand. I dag begravs de första av offren och de anhörigal vet fortfarande inte vad de egentligen dog av.
Vladislav Savic Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".