USA: Skådespelare vill in i Vita huset

En ny kandidat, som anses ha potential att vinna, är på väg att ge sig in kampen om vem som ska bil USA:s nästa president. Och ännu en gång i den amerikanska politiken så handlar det om en politiker som också är skådespelare, Fred Thompson.

Det började med B-filmskådespelaren Ronald Reagan som blev president i början av 1980-talet. Det fortsatte med Arnold Schwarzenegger, känd från Terminatorfilmerna, som nu är guvernör i Kalifornien.

USA kan nu få se ytterligare en skådespelare göra en liknande resa. Det handlar om Fred Thompson, förre detta republikansk senator och under senare år flitigt förekommande i olika amerikanska filmer och tv-serier.

Nummer tre
Han spelar åklagare i en pågående välkänd tv-serie och har haft roller i filmer som Die Hard 2, Days of Thunder och i filmen Jakten på Röd Oktober från början av 90-talet:  

Thompson rankas redan nu, alltså utan att ha på riktigt offentliggjort sin kandidatur, som nummer tre bland de republikanska kandidaterna i opinionsmätningarna och med stora chanser att kunna avancera uppåt. 

Under torsdagen, i en intervju i tidningen USA Today, meddelade Thompson att han nu skickar ut en grupp som ska undersöka hur mycket pengar han kan tänkas kunna samla in för sin kampanj.

Politiska bedömare här tror att han kommer offentliggöra sin kandidatur i början av juli.  

Mot abort
Här hörs han i en tv-intervju säga det som många konservativa väljare vill höra, att han är mot striktare vapenlagar och mot abort.

Många väljare med konservativa värderingar tvekar nämligen om hur konservativa de ledande republikanska kandidaterna just nu, Rudy Guliani, John Mccain och Mitt Romney, egentligen är. Och det är de väljarna som Thompson anses kunna attrahera. 

På den demokratiska sidan hoppas fortfarande många att en annan som ägnat sig åt film på sistone, nämligen förre vice presidenten Al Gore, ska ställa upp i primärvalen.

Han har på senare tid åkt världen runt och pratat klimatfrågor med sin film ”En obekväm sanning” som grund, och anses också ha en stor chans att vinna om han ställer upp.

Men Gore, som inte helt uteslutit att han ställer upp, sa dock i en intervju i veckomagasinet Times häromveckan att han tappat den där riktiga hängivenheten till politiken.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se