Kenth Petterson har avlidit

Generaldirektören i Arbetsmiljöverket Kenth Pettersson har hastigt avlidit i en ålder av 58 år. Han var under lång tid känd som en stridbar socialdemokrat, inte minst inför folkomröstningen om EMU. Då ansåg han att Sverige inte skulle införa euron.

- EMU är en djupt odemokratisk konstruktion. På alla sätt är EMU odemokratiskt. Jag tror också att det innebär väldigt stora risker för den ekonomiska utvecklingen i Europa. Kan vi hålla oss utanför det är det bra, sa Kenth Pettersson då.

Gick på tvärs
Inför folkomröstningen gick Kenth Pettersson på tvärs med den officiella linje som regeringen, med bland andra Göran Persson, Anna Lindh och Mona Sahlin, stod för. Utslaget i omröstningen blev som bekant ett nej till euron.

Långt innan dess började Kenth Petterson som utredningssekreterare på fackförbundet Handels, där han var i 22 år och under den tiden åtta år som ordförande, innan han tillträdde som generaldirektör för Arbetsmiljöverket 1999

Ett kännetecken
Att gå tvärs mot gängse uppfattningar inom socialdemokratin var många gånger ett kännetecken för Kenth Pettersson, till exempel under det som gick under namnet rosornas krig.

Där gick uppfattningar i sär mellan traditionalister och förnyare. Så här kunde det låta mellan Mona Sahlin och Kenth Pettersson:

– Har du tänkt på, Kent, att varje gång vi nu i diskussionerna närmat oss ett problem, så nämner du en skatt.

– Och du nämner förändring av arbetsrätten och av alla andra politikområden. Det är ganska typiskt för vi har olika uppfattningar.

– Jag tycker att jag problemen på större allvar, Kent, än vad du gör.

– Och jag tycker att jag tar dem på större allvar än vad du gör, Mona.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista