Kvinna vägras lämna islam i Malaysia

I Malaysia rasar en debatt om islams roll i samhället. Kritiker säger att religionsfriheten håller på att urgröpas efter att en kristen kvinna officiellt förvägrats att lämna islam.

Den 43-åriga Lina Joy konverterade till kristendom för över 15 år sedan och gifte sig med en kristen man.

Hon ansökte om att få ordet ”islam” borttaget på raden för religion på hennes nationella id-kort, men Malaysias högsta civila domstol avslog i veckan hennes vädjan om att inte behöva identifieras som muslim.

Muslimskt jubel
Muslimska aktivister jublade utanför domstolen efter beslutet, som fattades med två röster mot en.

Den icke-muslimske domaren röstade för att Lina Joy själv skulle få välja sin religion, men röstades ner av den muslimska majoriteten.

Om Lina Joy fortsätter att gå i kyrkan riskerar hon att straffas för hädelse.

Fallet ses som en viktig vägvisare för hur det står till med religionsfriheten i Malaysia, som har muslimsk majoritet, men också stora kristna, hinduiska, sikhiska och andra religiösa grupper.

På senare år har kritiken från dessa religiösa minoriteter växt om att deras rättigheter urgröps på bekostnad av islam.

Sekulärt samhälle
Detta samtidigt som Malaysia strävar efter att sprida en bild av ett modernt, tolerant samhälle, som välkomnar turism och utländska investeringar.

Malaysia är officiellt ett sekulärt land med lagfäst religionsfrihet.

Men domstolen slog fast att Lina Joys ansökan om att inte längre klassas som muslim en fråga för Malaysias sharia-domstol, eftersom hon formellt betraktas som muslim.

Inte lämna islam
Men sharia-domstolen accepterar som princip inte att medborgare lämnar islam. Istället kan den skicka religiösa tvivlare på omskolningsläger eller utdöma böter.

För några år sedan fängslades tre muslimer i tre år när de avsagt sig islam. En muslimsk kvinna som valde att leva som hindu togs av muslimska myndigheter till vad som kallades rehabilitering.

Lina Joy har tidigare hotats av muslimska extremister och har gått under jorden. Hon säger att hon nu är redo att lämna sitt hemland snarare än att tvingas leva med en muslimsk identitet hon inte delar.

Nils Horner, Hongkong
nils.horner@sr.se