Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Första fångarna släppta från Guantanamo

Publicerat tisdag 29 oktober 2002 kl 15.12
Tre afghaner och en pakistansk man har frigivits och släppts från den amerikanska basen Guantanamo på Kuba. ”Vi behandlades väl, men var fastkedjade när vi förhördes”, berättar de afghanska männen efter återkomsten till Kabul. De fyra är de första som har frigetts från Guantanamo. (Ekot)
De såg ut att vara trötta, bleka och svaga när de mötte journalister på ett sjukhus i Kabul kort efter återkomsten till Afghanistan. En av männen sa att han inte haft någon kontakt med yttervärlden på elva månader, inte förrän tre dagar innan han blev fri överlämnades brev till honom från anhöriga. Två av männen över 75 år Ingen av de andra hade över huvud taget haft någon kontakt med sina anförvanter i Afghanistan. Två av männen föreföll att vara över 75 år gamla, de var själva osäkra på sin ålder. De förklarade att de var totalt oskyldiga och att de inte hade haft något samröre med talibanerna. Den tredje afghanen som blev fri är yngre, i 35-årsåldern, han sa att han tvingats att ingå i talibanernas armé. Det var första gången som USA frigav några av Guantanamo-fångarna. Från amerikansk sida sas att de fyra inte hade något samröre med talibaner eller med al-Quaida och att de inte var att betrakta som säkerhetsrisker. Små celler med tio män i varje De frigivna berättade om timslånga förhör som pågått i två veckor, om hur de var fastkedjade under förhören som amerikanska agenter genomförde på Guantanamo-basen. De sa att de hade suttit i små celler med mer än tio män i varje. Under långa perioder var värmen ytterst besvärande, sa de. De hade kunnat utöva sin religion, de hade fått tillräckligt med mat och haft vatten för att tvätta sig i. De frigivna berättade att det finns tre kategorier bland fångarna på Guantanamo. Det är de som verkligen varit talibanska soldater, det är de som tvingats strida på talibanernas sida och det är de helt oskyldiga. På Guantanamo finns mer än 600 misstänkta militanta islamister från 42 länder.
Lars Gunnar Erlandsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".