Luftföroreningar dödar hundratals

Hundra göteborgare och 230 stockholmare dör varje år i förtid på grund av luftföroreningar, visar ny europeisk forskning. Nu finns det alltså siffror på den hälsorisk de flesta stadsbor tänker på dagligdags.
Göteborg, Stockholm och 24 andra europeiska storstäder ingår i den här EU-finansierade kartläggningen och överallt är det likadant: Dagar när partikelhalterna är höga, så tar sjukhusen emot fler hjärt- och lungsjuka än dagar med renare luft. Nu har forskargruppen räknat på vad denna folkhälsorisk kostar, i liv, och vad som krävs för att rädda dem. Sverige är bäst i klassen, visar det sig. Stockholm och Göteborg ligger redan idag på nivåer de andra bara drömmer om eller fasar för, säger den svenske projektledaren Bertil Forsberg. – Jag tror grundinställningen är ofta att det här är svårt, men om man börjar titta på vad man kan göra finns det lösningar. Fjärrvärme och avgasrening - heter några. Och för den enskilde svensk som vill bättra sina odds ger stadsläkaren i Göteborg Per Haglind recepetet: åk kollektivt. Att flytta ut till landet är sällan en lösning eftersom du då oftast blir mer beroende av bilen. Nu uppmanas alla storstäderna i den här studien att minska pertikelhalten i luften med 5 mikrogram per kubikmeter. Nåt som för Stockholm och Göteborg skulle innebära att luften mitt i stan blev lika ren som luften i naturen runtomkring, men då kan väl inte en endaste bil få finnas kvar i innerstan, eller..? – Det är en svår fråga, jag vet inte hur långt avgasreningen kan komma att gå, hur förändring av vägmaterial kan påverka utsläppen men det kan vara tufft att ta 5 mikrogram, det förstår jag, säger Bertil Forsberg.
Kristina Hedberg, Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".