Rusning till skroten för höjd ersättning

Landets bilskrotshandlare har haft en svettig fredag. Sedan midnatt får man en premie på 4 000 kronor för sin gamla bil, men eftersom pengarna inte räcker till alla, är det först till kvarn som gäller.

– Det var bilar överallt. Mitt jobb var att se till att vi hade väg öppen, för de stod i tre led, säger Sven Frykmalm som är bilskrotshandlare i Karlstad.

Det är inte bara Sven Frykmalm som har haft fullt upp idag. Skrotmottagningen i Bromma i Stockholm har på en dag tagit emot lika många bilar som de vanligen tar emot på en vecka, över 300 bilar.

Det är de nya reglerna om bilskrotning som har fått många bilister att skynda sig till skrotbilsmottagningarna.

Reglerna innebär att bilproducenterna tar över ansvaret för skrotningen och att staten för sista gången delar ut pengar för skrotbilar.

Vägverket ger 4 000 kronor till den som kommer med en gammal som varit inregistrerad i augusti förra året.

Pengarna kommer från skrotningsfonden och är totalt 120 miljoner kronor. Satsningen syftar till att få bort äldre bilar utan katalysator.

Pengarna räcker bara till de första 35 000 bilarna, som lämnas in. Enligt bilbranschorganisationen Bil Sweden är det bara en tiondel av de gamla miljöskadliga bilarna.

Vd:n Bertil Moldén vill att staten går hela vägen.

– Vi skulle gärna se vi fick bort alla de 350 000 bilarna, säger Moldén.

Bilskrotshandlarna ser en risk i att man slutar betala skrotpremien. Folk kommer att helt enkelt slänga sina bilar var som helst, tror skrothandlaren Christian Lindahl i Blekinge.

– Det hamnar nog fler bilar ute i skogen och på parkeringar, som man inte orkar dra hit. De har ingen mölighet att få dem till skroten själva, säger skrothandlaren Christian Lindahl i Blekinge.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

SR Värmland

SR Blekinge

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista