Livstecken från kidnappad BBC-journalist

En videofilm publicerades på fredagen på Internet med den brittiske journalisten Alan Johnston som kidnappades i Gaza i mars. Det är oklart när och var filmen har spelats in men Johnston talar i alla fall om att han har behandlats väl under tiden i fångenskap.

– De har gett mig tillräckligt med mat. Det har inte förekommit något våld och jag är vid god hälsa, berättar en blek men till synes ganska samlad Alan Johnston.

Filmen publiceras av gruppen Army of Islam som misstänks hålla honom fången. En liten palestinsk extremistgrupp som kräver att ett antal fängslade muslimer i Storbritannien ska släppas. En av dom är en palestinskfödd islamsk präst, som anklagas för att ha kopplingar till terrornätverket al-Qaida.

Kräver att han släpps
Men de här kraven kommer knappast att få gehör i Storbritannien. Finansminister Gordon Brown har idag upprepat kravet på att Alan Johnston ska släppas och säger att kidnapparna inte kan uppnå sina syften på detta vis.

Premiärminister Tony Blair, på resa i Afrika,  säger att han känner starkt för Johnston och hans familj och att brittiska myndigheter gör allt de kan för att få honom fri.

På filmen uttalar Alan Johnston stark kritik gentemot Storbritannien, USA och Israel  och talar om hur människor får lida i Irak, Afghanistan och i Gaza. Något som han förmodligen har blivit tvingad att säga.

Oklart var han är
Det är inte känt när filmen spelades in, inte heller var.
På ett ställe säger Alan Johnston här i Gaza.

Det skulle kunna betyda att han hålls gömd där eller så är han bara van att uttrycka sig så efter tre år som den ende västerländske journalist som varit stationerad i Gaza.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se