Uppskruvat tonläge inför toppmöte

Kritiken mot den tyska polisen tilltar inför toppmötet i Heiligendamm. Det senaste är nu att journalister har stoppats, efter att de klassats som säkerhetsrisker av den tyska polisen.

Censur vid G8-mötet lyder rubriken på första sidan i en av Berlins tidningar idag. Det är vänstertidning TAZ, som fått en av sina reportrar Felix Lee expert på olika politiska extremister, klassad som en säkerhetsrisk.

Han får ingen ackreditering till toppmötet i Heiligendamm och det beror enligt tidningen på att han har skrivit kritisk om polisens säkerhetsmetoder.

- Jag har inte ens en ordningsbot på sitt samvete, säger han själv.

Flera journalister portförbjudna
Regeringens presstjänst bekräftar att ett 20-tal journalister fått avslag efter att säkerhetstjänsten granskats dem. Det tyska journalistförbundet protesterar och inför toppmötet är tonläget uppskruvat; en del politiker och jurister anklagar polisen för säkerhetsvansinne och för att jämställa demonstranter med terrorister.

I Hamburg har polis gått igenom post i jakt på ”autonoma” som hotat med våldsaktioner. Polisen har även tagit sk luktprover för att hundar ska kunna spåra vissa personer.

Det 13 kilometer långa stängslet med taggtråd runt mötesorten Heiligendamm, har också väckt en häftig debatt. Det demonstrationsförbud vid stängslet som polisen införde har prövats i olika domstolar och det senaste är nu att demonstranter måste hålla sig några kilometer bort från säkerhetszonen.

Massiv polisinsats
Till G8-mötet som inleds på onsdag med Bush, Blair, Putin och Merkel på plats, står 16 000 polisen för säkerheten. Tiotusentals demonstranter väntas från hela Europa och i morgon förväntas upp mot 100 000 demonstrera.

Kristian Åström. Berlin.
kristian.aström@sr.se