Norrmännen diskuterar att införa euro

I Norge är många oroliga över att den starka norska kronan försämrar lönsamheten för industrierna, och att exportvarorna blir för dyra för andra länder. Det har lett till att debatten nu väckts om man istället ska försöka införa euro som valuta trots att norrmännen inte är medelmmar i EU.
Det är statistiska centralbyråns chef i Norge som höjer rösten för att införa euro. Han är en av landets mest erkända ekonomer och vill ha en utredning om det går att införa valutan här. Norge som varit bortskämt med en låg arbetslöshet märker nu att utvecklingen börjar vända. Den starka norska kronan har gjort att lönsamheten sjunkit bland industrierna med uppsägningar som följd. Oron är stor för att exportindustrin ska raderas ut helt och arbetslösheten stiga dramatiskt. Alltfler företag väljer att flytta verksamheten utomlands där kostnaderna är lägre. Statistiska centralbyråns chef menar att euro skulle ge mer stabilitet utan kursförändringar och med en ränta styrd av den europeiska centralbanken. Men åsikterna går isär i Norge om euron är räddningen. Finansministern Per-Kristan Foss från konservativa Høyre säger att euron inte skulle stoppa pressen i norsk ekonomi. Och det är politiskt omöjligt att gå med i valutasamarbetet EMU, säger han. Men en professor vid norska Handelshögksolan säger att det är fullt möjligt att införa euro. Det går att växla hela den norska valutareserven. Men man borde vara artig och fråga EU först. Han liksom flera andra ekominoprofessorer i Norge tror inte heller på euron som en lösning. Oljemiljarderna finns ju kvar och sætter press på ekonomin.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".