Kommunhuset i Vetlanda.

Polisen utreder socialen i Vetlanda

En förundersökning riktas nu mot en eller flera ansvariga tjänstemän i socialtjänsten i Vetlanda efter fallet med den flicka som under åratal tvingades leva under svåra förhållanden hos sin pappa.

– Det har framkommit omständigheter som gör att det finns anledning att anta att tjänstefel har begåtts, säger tillförordnade chefsåklagare Stefan Edwardson.

Länsstyrelsens har tidigare kritiserat socialtjänstens sätt att hantera ärendet med en flicka som under flera år fick leva med sin missbrukande och våldsamma pappa som våldtog henne under flera år.

Kritik mot flera tjänstemän
Det var bland annat granskningen som låg bakom den kritiken som nu fått biträdande chefsåklagare Stefan Edwardsson att inleda en förundersökning om tjänstefel. Den riktas mot en eller flera ansvariga tjänstemän som inte ska har följt socialtjänstlagen på det sätt de är skyldiga att göra. 

– Man är skyldig att inleda en utredning från socialtjänstens sida om man genom en anmälan eller på annat sätt får uppgifter som gör att man kan anta att ett barn far illa. Där finns det anledning att anta att man inte har fattat korrekta beslut.

– Det är också så att när man väl har inlett en sådan utredning så måste den ju ske med den noggrannhet som saken kräver och det kan man också sätta frågetecken för i vissa fall här, säger Stefan Edwardson.

Välkomnar utredning
Kommunalrådet Göran Lindell i Vetlanda välkomnar att fallet nu utreds ytterligare

– Alla utredningar i sammanhanget ska förhoppningsvis ge en riktigare bild av vad som hänt, säger han.

Alexandra Peterson
alexandra.peterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".