HD ger resning för incestdömd

En 58-årig man från Motala som dömts till åtta års fängelse för grova sexuella övergrepp på sin dotter beviljas nu resning av Högsta domstolen.

58-åringen och hans advokat Björn Hurtig är nöjda efter fredagens besked.

– Jag är oerhört nöjd över att vi fick Högsta domstolen att ta detta beslut och att min klient får en ny prövning, för han har inte fått en rättvis rättegång, säger Björn Hurtig.

Har du varit i kontakt med mannen?

– Han var den första jag ringde till, givetvis. Han är mycket glad och tacksam över att han får en ny prövning.

Det var 2003 som Linköpings tingsrätt dömde den 58-årige mannen till åtta års fängelse för grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av underårig. Senare fastställdes domen av en oenig hovrätt.

Knapphändiga uppgifter
Advokat Björn Hurtig ställde sig tveksam till vissa saker i domen och förundersökningen. Där fanns enligt Hurtig knapphändiga uppgifter om att flickan skulle ha utsatts för andra övergrepp av okända män.

Advokaten försökte då få tag i fler uppgifter men utan resultat och vände sig till då till riksåklagaren.

– Han lyckades då få fatt på dessa uppgifter och de visade sig vara milt sagt uppseendeväckande. Det visade sig också att man hade förfalskat bevisning i den utredning man la till grund till domen för min klient.

Polismyndigheten misstänkt
Enligt Björn Hurtig hade förhörsprotokoll skrivits om och ett förhör hade helts gömts undan. Nu pågår en förundersökning i det ärendet där polismyndigheten har delgivits misstanke om brott.

– Förhoppningsvis kommer man fram till vem det är som gjort detta och den personen kommer då att straffas, säger han.

Ovanligt med resning
Mot den här bakgrunden begärde advokaten och den 58-årige mannen resning hos Högsta domstolen. Nu ska målet tas om i hovrätten. Att Högsta domstolen beviljar resning i den här typen av mål är ovanligt.

Björn Hurtig förklarar varför han tror att fallet nu tas upp igen.

– Det här är så speciellt. Till och med riksåklagaren skriver att min klient inte har fått en rättvis rättegång. Det står helt klart att någon har förfalskat bevisningen. Det är ett angrepp mot hela rättsväsendet, det här måste redas upp.

Carolina Blaad
carolina.blaad@sr.se