Polen vill riva upp EU-överenskommelse

Polen sätts under allt hårdare press från kommissionen och andra EU-länders regeringschefer för att acceptera det nya EU-fördrag som tas fram av Tyskland. Polen vill riva upp den gamla överenskommelsen om hur många röster varje land ska ha men utsätts för en stark diplomatisk offensiv vars motsvarighet sällan skådats.

Pandora har blivit den viktigaste personen inför EU-toppmötet den 21 och 22 juni i Bryssel. Alla talar om Pandora och hennes ask som om den öppnas drabbar jorden med alla lidanden.

Vill ändra röstförfarandet
Det är Polen som beskylls för att vilja öppna Pandoras ask genom att riva upp den så kallade röstvikten, det vill säga hur många röster varje land ska ha i Europaparlamentet. Polen vill ändra på röstförfarandet så att Polen får ett större inflytande och Tyskland ett mindre.

I veckan uppvaktades bröderna Kaczynski av Sveriges Fredrik Reinfeldt och Italiens Romano Prodi. Frankrikes president Sarkozy är på väg till Polen, liksom Spaniens premiärminister Zapatero. Den 16 juni ska Polens premiärminister träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel som gärna vill avsluta sitt ordförandeskap med att EU:s författning är i hamn.

Stöd från Tjeckien
Polen har stöd i sin hårdnackade hållning från ett enda land, från EU-skeptiska Tjeckien. Men Polen hoppas på att Frankrike och Polen ska kunna prata ihop sig, båda länderna är intresserad av minska Tysklands inflytande.

Annars märks mest en lätt irritation över de egensinniga polackerna eftersom frågan om hur många röster varje land ska ha anses vara färdigdiskuterad redan 2004.

Kommissionens ordförande portugisen Barosso sa härom dagen: ”Jag hoppas att Polens ledare förstår att solidaritet inte är någon enkelriktad gata.”

Det var en påminnelse om att EU ställt upp för Polen i konflikten med Ryssland och nu får Polen visa samma solidaritet mot EU.

Jaroslaw till Bryssel
Vid EU:s toppmöten brukar Polens president Lech Kaczynski representera landet men nu surrar envisa rykten om att den mer hårdföre tvillingbrodern Jaroslaw i stället får resa till Bryssel.

Som kompensation för att inte öppna Pandoras ask, för att inte riva upp röstfrågan, säger andra rykten, utlovas polackerna att energipolitisk solidaritet, en polsk hjärtefråga, ska skrivas in i EU: s författning.

Kjell Albin Abrahamson, Gdansk
kjell_albin.abrahamson@sr.se